Kız Kulesi restorasyonun mimari konuştu! Eleştirilere işte cevabı

Kız Kulesi’nde restorasyon çalışmaları gündeme bomba gibi düşerken, kulenin tarihi dokusunun bozulacağı endişe yarattı. Tartışmalar sürerken, restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, yaptığı açıklamada kulenin II. Mahmut dönemine ait olan haline döndürüleceğini söyledi.

Kız Kulesi restorasyonun mimari konuştu! Eleştirilere işte cevabı

Son zamanlarda Kız Kulesi’ndeki restorasyon Türkiye’nin bir numaralı gündem konusu. Çalışmalar sırasında çekilen ve sosyal medya ağı Twitter’da paylaşılan bir video olay yaratmıştı. Söz konusu videoda kulenin üst kısmının olmaması ve arka tarafının görünmesi tartışmaları beraberinde getirmişti.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında restorasyon çalışmaları başlatılan Kız Kulesi, sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Paylaşılan bir videoda Kız Kulesi'nin arkasından geçen geminin görülmesi, Kız Kulesi çalındı mı? Tamamen yıkıldı mı? sorularını beraberinde getirdi.

Yaşanan tartışmalardan sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kız Kulesi ile ilgili yaptığı açıklamada, yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar doğrultusunda külah kısmının yapıdan uzaklaştırıldığını, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Tüm bunlarla beraber tartışmaların odağındaki isim restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Kız Kulesi’nin restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, tartışmaları değerlendirdi. Ahunbay, “1944’te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944’ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahunbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu an yapılan restorasyonla kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi. Dolayısıyla balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak”

Kız Kulesi restorasyonun mimari konuştu! Eleştirilere işte cevabı - Resim : 1