Szijjarto'dan Türkiye açıklaması: Ortaklık yapmasak büyük bir hata yapardık

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin Türkiye ile iş birliğine değinerek "Biz bu kadar güçlü bir ortaklık yapmasak o zaman büyük bir hata yapardık, çünkü Türkiye, kısa zaman içinde 10 en güçlü ülke arasında olacak dünyada" dedi.

Szijjarto'dan Türkiye açıklaması: Ortaklık yapmasak büyük bir hata yapardık

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Dünyanın yeni bir jeopolitik ve ekonomik çağda olduğunu belirten Szijjarto, "Bu yeni çağda Türkiye'nin rolü her zamankinden çok daha büyük çünkü sadece Macaristan için değil bütün Avrupa'nın güvenliği açısından Türkiye'nin önemi çok büyüktür. Hem fiziksel hem de enerji güvenliğine bakarsak." dedi.

"BİZ BU KADAR GÜÇLÜ BİR ORTAKLIK YAPMASAK O ZAMAN BÜYÜK BİR HATA YAPARDIK"
Szijjarto, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomik gücü olmak için büyük adımlar attığını ve ülkesinin Türkiye ile beraber yürümesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Biz bu kadar güçlü bir ortaklık yapmasak o zaman büyük bir hata yapardık, çünkü Türkiye, kısa zaman içinde 10 en güçlü ülke arasında olacak dünyada." diye konuştu.

"KUTSAL KİTAPLARIN YAKILMASI KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ"
Avrupa'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara ilişkin soruya Szijjarto, mevkidaşı Hakan Fidan'ın söylediklerine katıldığını belirterek, "Biz bir Hristiyan ülkeyiz. Bin yıllık Hristiyan hükumete sahip olan bir ülkeyiz ve Hristiyanlığı ciddiye alan bir ülkeyiz ve söylemek isterim ki bizim açımızdan tamamen kabul edilemez. Herhangi bir dinin kitabının ve sembollerinin aşağılanması, kutsal kitapların yakılması kesinlikle kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'DA HİÇBİR ÜLKEDE BU OLAMAZ"
Szijjarto, kutsal kitapları yakmanın özgürlük olarak kesinlikle kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, "Bütün kutsal simge ve sembollere karşı şiddetleri kınıyoruz. Avrupa'da hiçbir ülkede bu olamaz. Dinlere olan her türlü bir hakaret kesinlikle kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR SAYGIDA BULUNUYORUM"
Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk görevini üstlenmesine değinen Szijjarto, "Türkiye için büyük bir saygıda bulunuyorum çünkü Türkiye başkanı kişisel olarak, tek başına başarılı arabuluculuk yapabilmiş ve umarım yakın zamanda bu arabuluculuğu tekrar yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

"UMARIM ULUSLARARASI SİYASİ TARTIŞMALAR SAVAŞLA İLGİLİ OLMAYACAK"
Szijjarto, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın önemini vurgulayarak, "Bunların amaçları Orta Doğu ve Afrika oluyor. Umarım uluslararası siyasi tartışmalar savaşla ilgili olmayacak çünkü onunla ilgili zaten çok konuşuldu, şiddetle kınıyoruz. Bundan sonra savaştan dolayı değil barışla ilgili konuşalım, nasıl bu savaşlar bitsin diye." ifadelerini kullandı.