Öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken öpüşmek orucu bozar mı?

Kandil günlerinde, bazı özel günler ve Ramazan ayında tutulan oruçlarda orucu bozan ya da bozmayan haller sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Bunlardan sıklıkla sorulan sorunların başında ise, oruçluyken öpüşmek konuş geliyor. Peki, Öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken dudaktan öpüşmek orucu bozar mı? İşte oruçluyken öpüşme ile ilgili merak edilenler…

Öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken öpüşmek orucu bozar mı?

Oruç ibadeti, sadece Ramazan ayında değil aynı zamanda kandil ve bazı özel durumlarda da yerine getirilen ibadetler arasında yer alıyor. Oruç tutan kişilerin sıklıkla sorduğu soruların başında oruçluyken yapılacak ya da yapılmayacak haller ile, orucu bozan durumlar geliyor. Özellikle de oruçluyken öpüşmenin orucu bozup bozmadığı merak ediliyor. Peki, Oruçluyken sevgiliyle öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken dudaktan öpüşmek orucu bozar mı? İşte detaylar…

ORUÇLUYKEN ÖPÜŞMEK ORUCU BOZAR MI?

Evli çiftler arasındaki öpüşme; kadının eşini yolcu ederken yanağını öpmesi ve sarılması gibi durumlar doğal olan görülüyor. Oruçluyken bunun herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Hatta Hz. Peygamberin bu duruma müsaade ettiği biliniyor. Ancak burada orucun bozulmaması için önemli olan husus aşırıya gitmemektir. Bu sebeple oruç tutan eşlerin öpüşme noktasında aşırıya kaçmaktan sakınması tavsiye ediliyor. Sadece öpmek ile oruç bozulmaz.

ORUÇLUYKEN SEVGİLİYLE ÖPÜŞMEK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu olan bir kimse sevgilisinin tükürüğünü, ağız suyunu yutması durumu söz konusu olduğunda, öpüşmek orucu bozar. Zaten İslam dininde tensel temasa dayalı olarak yapılan bir flört doğru bulunmuyor. Bunun sonucu olarak da oruç tutan kişilerin el ele tutuşması dahi orucun ruhu ile bağdaşmayan bir durum olarak nitelendiriliyor.

Bir sevgiliyi öpmek ya da öpüşmekte de bedenin tedâvisi yahut tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) ya da telezzüzü (zevk ve lezzet alması) durumunun varlığı söz konusudur. Bu nedenlerden dolayı bu şekilde bozulan bir oruç söz konusu olduğunda kazâ ile birlikte keffâreti de (61 günlük orucu) gerektirir.

Diyanet'e göre orucu bozan haller şu şekilde belirtiliyor:

"Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir."