Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar?

Gazze'ye karşı başlatılan yoğun bombardımanların ardından tüm dünyadan tepkiler geldi. Bölgede hayatını kaybeden Filistinlilerin yüzde 40'ını çocuklar oluşturdu. Peki çocuk savaştan ne anlar?

Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar?

Savaşların, çekişmelerin, kavgaların en büyük mağduru çocuklar...Savaş olgusu bir travmadır. Bu sebeple her yaştan insanın yaşadığı travmalar stres bozukluğu belirtileri ile kendisini gösterebilir. Fakat bu travmadan kaynaklı en büyük etki yine çocuklar üzerinden kendisini göstermektedir.

Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar? - Resim : 1

Peki çocuk psikolojisi nasıl işler? Çocuklara savaşı nasıl anlatmalıyız?

ÇOCUKLAR SAVAŞTAN NE ANLAR?

Tüm dünyada gündem olan İsrail- Filistin geriliminde yaşanan katliamda en büyük mağdur çocuklar oldu. Öyle ki 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail tarafından Gazze Şeridi'nde Filistin'e karşı başlatılan bombardımanlarda hayatını kaybedenlerin yüzde 40'ı çocuklardan oluştu. 

Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar? - Resim : 2

Sosyal meydaya yasıyan insanlık dışı görüntülerde mağdur olan ve hayatını kaybeden çocukların o anları, yürekleri dağladı. 

YA ÇOCUKLAR SAVAŞIN NE OLDUĞUNU SORARSA?

Savaş görüntüsüne maruz kalan, bunu anlayacak yaşta olmayan ancak ölümü ve savaşı sorgulayan çocuklara nasıl yaklaşmak gerekir? 

Bu konuda görüş aldığımız okul öncesi öğretmeni Fadime Özer, çocukların savaş ile ilgili bir soru sormadan kesinlikle anlatılmaması gerektiğini belirtti.

Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar? - Resim : 3

YAVAŞ KONUŞUN VE GÖZ TEMASI KURUN

İşte Özer'in o açıklamasından önemli detaylar...

"Bir ebeveynin çocuğa savaşı anlatırken onu nerden gördüğünü ya da duyduğunu sormalıdır. Çocuk o soruyu sorduğuna göre cevaba da hazırdır. Cevap verirken doğruyu söylemek, kısa ve net şekilde yanıtlamak, çocuğun sadece sorduğu şeylere yanıt vermek çok önemlidir. Yavaş konuşun ve göz teması kurun, bu çocuğun kendini güvende hissetmesine yol açar. Her ne olursa olsun çocuğa savaşın kötü birşey olduğu anlatılmalı ve taraf tutulmamalıdır. Çünkü savaşın hiç bir zaman kazananı olmaz. Biz yetişkinlerin soyut düşüncelere dayalı haklı veya haksız sebeplerimiz vardır. Çocuklar bu soyut kavramları 9 ila 10 yaşlarındayken anca anlamaya başlar. Vatan, okul öncesi bir çocuk için önce yaşadığı ev veya şehirdir.

Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar? - Resim : 4

ÇOCUK SORMADAN ANLATMAYIN!

"Savaş tanımında katliamlar yapılır, insanlar öldürülür" gibi sözler, çocuk sormadan anlatılmamalıdır. Çocuğa bir bilgiyi aktarmanın en etkili yolu oyun ya da drama yoludur."

PEKİ YA SAVAŞ ORTAMINI YAŞAYAN ÇOCUKLAR...

Özellikle günlerdir yoğun bombardıman altında kalan Gazze'de, çocukların en büyük mağdur olduğu Birleşmiş Milletler raporuyla da gözler önüne serildi.

Sosyal medyaya yansıyan Gazze'deki çocukların görüntülerinde savaştan korkan ve sakinleşemeyen minikler de hafızalara kazındı. Korkudan şoka giren çocuklar, doktorlar tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. O çocuklardan biri de bu savaş mağduru oldu. Korkudan titreyen ve şoka giren çocuk, güçlükle sakinleştirildi. 

Savaşın en büyük mağduru çocuklar! Peki çocuk savaştan ne anlar? - Resim : 5

DEPRESYON VE ANKSİYETE

Gazze'deki savaş mağduru çocuklar, bu görüntüleri hafızalarından uzun bir süre silemeyecek. Küçücük dünyalarına fazlaca yük bindiren miniklerin, zaman sonra depresyon ve anksiyete bozukluklarıyla karşılaşma riski oldukça yüksek.