Sivas'ta bir tuhaf gece

Bu Sivas’ın suçu nedir bilmiyorum. 1993 yılında Madımak Otel’de olan insanlarımızın katledilmesiyle ülke iç savaş noktasına gelmişti. Dün akşam saatlerinde de belki o boyutlarda olmasa bile futbol camiasını ikiye bölen çok tuhaf anlar yaşandı Sivas’ta.

Sivasspor - Galatasaray maçındaydı bütün futbolseverlerin gözü. Sivasspor bu yıl pek iyi değil, ligde ama deplasmanı her zaman zordur. Galatasaray bu zor deplasmana çok iyi başladı. İlk yarıda da golü buldu. Sivasspor sahada yok gibiydi. Ancak bu tür maçlarda ikinci golü bulamamak her zaman başa bela açar. Nitekim öyle de oldu.

Sivasspor bir karambolde golü buldu. Fifa kokartını yeni takan Erkan Özdamar, orta noktayı gösterdi. Ancak kimsenin anlamadığı şekilde VAR müdahale etti. Özdamar pozisyonu tekrar izledi. Gol iptal edildi. Sivassporluları bırakın, Galatasaraylılar dahi golün neden iptal edildiğini anlayamadı. Okan Buruk bile maç sonu röportajında, "Bize ofsayt diye bilgi geldi ama anlayamadık" dedi.

Maç sonu tabiki spor medyası ayağa kalktı. Fenerbahçe TV özel yayına girdi, Ali Koç’un basın toplantısı düzenleyeceği belirtilip oynanan maç, “KARA GECE” olarak nitelendirildi. 

Peki pozisyonu ele alırsak ne çıkıyor sonuç ortaya. Öncelikle maçtan hemen sonra Sabri Ugan’ın davet ettiği bir space odasında ofsayt pozisyonu konuşulunca verilmeyen penaltının atak başlangıç fazında ofsayt olması sebebiyle verildiğini anlattım. İnanın bana aşağıda fotoğrafını verdiğim pozisyonun bu kadar tartışılacağını düşünmemiştim bile.

Sivas'ta bir tuhaf gece - Resim : 1Kıyameti koparan pozisyon bu. Öncelikle topun ayaktan çıktığı bu anda Boey’i kalecinin arkasında kaldığı için ofsayta dahil etmeme ihtimalimizde, fotoğrafta en yukarıda olan Sivassporlu Robin Yalçın, topa vuracak kişi. Yani bu ihtimalde doğrudan ofsayt var. Boey’i kaleci olarak kabul edip Muslera ofsaytı bozuyor ihtimalinde de 88 numaralı Caner Osmanpaşa’nın sol ayağı Muslera’nın önünde. Bu haliyle de yine ofsayt kararı doğru. Pozisyonun son anında ise yine bir ofsayt tartışması var. Robin Yalçın ve Nelsson’un yan yana durduğu ve topun ağlarla buluşmadan hemen önce çekilen şutta Robin Yalçın’ın ayağı tam çizgi üzerindeyken, Nelsson’un ofsaytı bozan sağ omzu, oyun alanı içinde değildi. Yani sözün özü pozisyon tek bir kere değil birden fazla kez ofsayt.

Fenerbahçe kulübü ve Fenerbahçe medyası bu tür pozisyonlara sert tepkiler gösterebilir, bunu anlayabilirm. Üzüldüğüm nokta bu yazılan kuralları benden çok daha iyi bilen bazı kimselerin, kariyerlerinin saygınlığını yakma pahasına tetikçilik yapmaları.