İstanbul TOKİ kiralık dairelerine talep arttı, fiyatlar bir anda uçtu! Deprem korkusu tercihleri tamamen değiştirdi!

Kahramanmaraş depremlerinin ardından, on binlerce bina yıkıldı. Deprem bölgesinde sadece TOKİ konutları ayakta kaldı ve az hasarla depremi atlattı. TOKİ binalarının sağlamlığı ile ilgili teknik bilgiler de paylaşılınca, deprem uyarıları yapılan İstanbul’da da TOKİ konutlarına talep bir anda arttı. İstanbul’da başlayan korku ve endişe nedeniyle eski binaları terk edenlerin tercihi TOKİ oldu. Peki, Depremde TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı? İstanbul TOKİ fiyatları ne kadar oldu?

İstanbul TOKİ kiralık dairelerine talep arttı, fiyatlar bir anda uçtu! Deprem korkusu tercihleri tamamen değiştirdi!

Kahramanmaraş merkezli depremler ile 15 gün sonra meydana gelen iki büyük Hatay depremi endişeleri iyice arttırdı. İlk depremlerde binlerce bina yerle bir olurken, on binlerce kişi hayatını kaybetti. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin enkazları henüz kaldırılmamışken Hatay’dan meydana gelen yeni depremler korkuyu giderek arttırdı.

İSTANBUL DEPREMİ UYARILARI ÖNLEM ALDIRDI!

Yaşanan depremler de en çok İstabulluları endişelendiriyor. Yer bilimcilerin uyarıları ve olası Marmara depremi ile ilgili açıklamalar anbean takip ediliyor. Deprem uyarıları yapılan İstanbul’da da şimdiden önlem almak isteyenler güvenli bina arayışına başladı. Yaşanan büyük depremlerde TOKİ binalarının ayakta kalması şaşırtırken, yapılan açıklamalar ve teknik özellikleri ile ilgili detaylar İstanbul’da TOKİ evlerine talebi arttırdı.

ESKİ EVLER TERK EDİLİYOR, İLK TERCİH İSE TOKİ EVLERİ!

Son birkaç ayda fiyatlarda fahiş artışın gerçekleştiği mega kent İstanbul’da eski, hasarlı ve depreme dayanıklı olmayan binalar terk edilmeye başlandı.

İstanbul’da yaşayanlar ya tek katlı villa evlerini araştırıyor ya da TOKİ’nin İstanbul konutlarını tercih ediyor.

İSTANBUL TOKİ EVLERİNDE FİYATLAR UÇTU!

Emlak sitelerinde TOKİ İstanbul konutlarının satılık fiyatları ise lüks sitelerle yarışıyor. TOKİ’deki kiralık daireler ise en çok tercih edilen ilçelerdeki evlerin fiyatlarını aştı. TOKİ’de en uygun satılık daireler 3 milyondan başlarken, en pahalısı da 13 milyonu buldu.

DEPREMDE TOKİ BİNALARI NASIL SAĞLAM KALDI?

Kahramanmaraş merkezli depremler güvenli konutların inşasını bir kez daha gündeme getirirken 10 ilin etkilendiği büyük depremlerde, TOKİ tarafından inşa edilen 133 bin 759 konutta hasar oluşmamıştı. Hal böyle olunca pek çok kişi ‘TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı?’ sorusunu araştırdı. Cevap ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan geldi.

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Bakan Murat Kurum, TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı" sorusuna, "Doğru zemin, doğru teknikle" yanıtını verdi.

DEPREMDE TOKİ EVLERİ NASIL AYAKTA KALDI? 

TOKİ tarafından yapılan binalarda binlerce insan yaşıyordu. 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremlere rağmen TOKİ'nin ürettiği konutlar ayakta kalmayı başardı. Konutların dışında TOKİ'nin geliştirdiği projeler içerisinde okul, hastane, cami, kreş ve çarşı gibi sosyal donatılar da depremden büyük zarar görmedi. Uzmanlar, TOKİ yapımı binaların ayakta kalmasını; yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlayan, depreme dayanıklı radye temel üzerine kurulmasına bağlıyor.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut da bu soruya şu yanıtı vermişti:

“Yıkılma olmadığı gibi depremin olduğu 133 bin daire içinde sadece 2 blokta çok hafif bir hasar var. Merdiven sahanlıklarında perdelere fazla yük geldiği için demirle beton arasındaki kabuklar atmış. Onlar da kalıcı hasarlar değil. Yani değil yıkılma, oturulmayacak hasar alan tek bir konutumuz yok. Bodrum katlarına da girmek suretiyle hasar var mı diye hepsini ince ince kontrol ettik. Antep'te 27 bin konutu tek tek kontrol ettirdikten sonra ben kendim de dolaştım. Vatandaş sokakta kalmasın diye isteyenlerin oturabileceğine dair izin verdik. Biri Hatay'da, diğeri Adıyaman'da. Fakat dediğim gibi kayda değer hasarlar değil. Hatay'daki TOKİ'nin eski mimari yapılarından olduğu için biraz yüksek katlı. Son 3-4 yılda Türkiye'nin hiçbir yerinde zemin artı 5'i geçmiyoruz zaten. Nihayetinde biz projelerin yapılacağı bölgeleri bilinçli bir şekilde seçtik. Şehirler kurulurken her zaman kolay imkanların olduğu yerler tercih edilirdi. Yol, su, kanalizasyon imkanı kolay olsun diye düşünürlerdi. Örneğin pompa olmadığı için şehirler suyun rahatça inebilmesi için ovalara kurulurdu. Şehir merkezleri dolunca kamuya ait araziler de şehrin daha dışında daha kayalık zeminlerde kalmış. Bu doğal süreç ama biz aynı zamanda sağlam zemini olan yerleri seçtik.”

TOKİ EVLERİ NASIL İNŞA EDİLİYOR?

TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda öncelikle yerinde zemin etüt raporu çıkartılıyor. Rapordan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapılıyor. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor.