Türkiye'ye 3 Ağustos'ta giriş yapacak, 8 Ağustos'ta çıkacak... Öldürmez ama süründürür. Sokağa çıkanlar direkt hedefinde olacak, evdekiler korumada

Türkiye'ye 3 Ağustos'ta giriş yapıp 8 Ağustos'ta etkisini yitirmesi beklenen Basra sıcakları artık çok yaklaştı. Uzmanlardan da Türkiye'ye yönelik peş peşe uyarılar gelmeye başladı. Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Abbas İnandırıcı, güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın cilt kanserine yol açabileceğini söyledi. Aşırı güneş altında dışarı çıkanlar direkt hedef olacak. Evde oturanlar ise korumada kalacak. Vatandaşların aşırı sıcak altında dışarıya çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Türkiye'ye 3 Ağustos'ta giriş yapacak, 8 Ağustos'ta çıkacak... Öldürmez ama süründürür. Sokağa çıkanlar direkt hedefinde olacak, evdekiler korumada

Türkiye ve dünyada bu yıl en sıcak yazlardan birini geçirdi. Meteorolojik kaynaklar tarafından aktarılan verilere göre sıcaklık ortalaması açısından geçtiğimiz temmuz ayı en sıcak aylar arasında adını ilk sıraya yazdırdı. Vatandaşlar kurallara uyarak güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmadı. Bu da sıcaklığa bağlı hastakların azalmasına neden oldu. Uzmanları da sevindirdi. Uzmanlardan şimdi de önümüzdeki günlerde etkili olması beklenen Basra sıcaklarına ilişkin uyarı geldi. 

ÖLDÜRMEZ AMA SÜRÜNDÜRÜR

Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Abbas İnandırıcı, güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın cilt kanserine yol açabileceğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu. Tabiri caizse bu "Öldürmez süründürür" anlamına geliyor. 

Yaz aylarında etkisini yoğun şekilde hissedilen güneş ışınlarından korunmanın önemine dikkat çeken Dr. İnandırıcı, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın yöntemlerini ise şöyle anlattı: "Güneşin zararları etkilerine karşı; güneşe çıkmadan yarım saat önce 30 faktör üzeri korumaya sahip güneş kremleri sürülmeli. Güneş kremi kullanıyoruz diye kontrolsüz güneşte kalmak da zarar getirecektir. Çünkü koruyucular belirli oranda ve sürelerde etkilidirler. Bu nedenle güneş koruyucuları 4 saatte bir yenilenmelidir. Şapka ve gözlük takmak, ultraviyole geçirmeyen uzun mayolar kullanmak ve pamuklu sık dokunmuş giysiler tercih etmekte oldukça önemlidir. Özellikle yaz mevsiminde saat 11.00 ve 16.00 arası mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaya özen gösterilmelidir."

DOĞAL RENGİNİ KORUYUN 

Cildin doğul renginin korunması önerisinde de bulunan Abbas İnandırıcı, "Solaryum gibi yapay bronzlaştırıcı cihazların kullanımından kaçınılmalıdır. Çünkü UV A radyasyonu normal güneş ışığında bulunduğundan daha fazla bulunur. Cilt kanserlerinde erken teşhis çok önemlidir. Erken safhalarda ve küçük boyutlarda iken teşhis edilen cilt kanserlerinin tedavisi çok daha kolay olur. Bu nedenle en az yılda bir kez cilt muayenesi olunması oldukça önemlidir" diye konuştu.

3 AĞUSTOS'TA ETKİLİ OLMASI BEKLENİYOR

Basra sıcaklarının 3 Ağustos'tan itibaren etkili olması bekleniyor. Basra sıcakları 8 Ağustos'a kadar yurdumuzda kalacak. Sonra Balkanlar'ın gelip gelmediğini hep birlikte göreceğiz.