Yasaklar fiyatları düşürmez, artırır!

8 Ağustos’ta ilk kez gündeme getirdiğim, daha da sonra Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un açıkladığı ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı dün gece Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak, Ticaret Bakanlığı isterse 6 ay uzatabilecek.

VATANDAŞLARI KAPSAMIYOR

Geçici maddeyle yürürlüğe giren düzenlemeye göre; ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihine kadar doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık bu süreyi isterse 6 ay daha uzatabilecek. Düzenlemede ‘sadece 2.el kara taşıtı ticareti yapanlar için geçerli’ hükmü yer alıyor. Yani daha önce söylediğim gibi bu yasağın vatandaş için bir geçerliliği yok. Ayrıca otomobil ve arazi aracı dışındaki araçları da kapsamıyor.

CEZASI NE OLACAK?

Diğer taraftan düzenlemede yer alan diğer bir detay ise 2.el ticari yapan şirketlerin mevcut stoklarında ki araçlar 15 Eylül 2022 tarihine kadar satılırsa bu araçlarla ilgili olarak bu kural uygulanmayacak. Yani yaklaşık bir aylık ek süre verilmiş. Ancak hala uygulama esası yani km kontrolünün nasıl yapılacağına dair bir bilgi yok. Ayrıca düzenlemede nasıl bir yaptırımı olacağı yani ne ceza verileceğine dair bir açıklama da yok.

BÖYLE ÖNÜ KESİLMEZ

Bu düzenlemeyi duyduğumdan beri söylediğimi tekrarlayacağım, çünkü herkesin kafası karışık; “Fiyatları düşürmez, artırır!” Çünkü 6 ay ve 6 bin km satış yasağı ancak arzı düşürür. Yani ortada satacak araç azalır. Arz düşüp talep aynı kalırsa ki kalır, o zaman fiyatlar düşmez tam tersine artar.

Sonuç olarak piyasada regüle edilmek istenilen al-sat ticareti, şirketler değiller şahıslar üzerinden yapılıyordu. Bu ticarette galeriler bir nevi komisyoncu durumunda. Kurumları da zaten distribütörler sıkı denetliyordu. Yani siz yetkili satıcı olarak bir şirkete araç satmışsanız ve bu araçları alan şirket fahiş fiyata hemen satışa çıkarmışsa, distribütörün yaptırımları oluyordu.

Yani bu işin önü sistem tam araştırılmadan bu tip düzenlemelerle bu şekilde kesilmez, benden söylemesi.