Avrupa konseyi toplanıyor. Gündem: Türkiye

Benden hemen önce İçişleri Bakanlığı’ndan geldiklerini ve Cem Evi’nin eksikliklerini tespit ettiklerini söyledi. Şüphesiz ki çok güzel hamleler bunlar ama biraz daha sohbet ettiğimizde tüm Alevi toplumunun gözünün ay sonuna çevrildiğini öğrendim. 30 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında Avrupa Komitesi Bakanlar Kurulu toplanıyor. Neden mi Ardahan’da ki bir alevi dedesinin gözü bile bu toplantıda? Çünkü gündem Türkiye.

Geçtiğimiz cumartesi günü Sedat Ergin Hürriyet’te ki köşesinde Avrupa Konseyi’nin gündeminde olan AHİM kararlarını detaylı olarak yazmış. Buna göre masada ki denetlenecek davalar: “Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı/Türkiye Davası”, ile “Hasan ve Eylem Zengin/Türkiye Davası” kararları. 2019’da Avrupa Konseyi bu kararların uygulanması için hali hazırda bir dizi kararlar almıştı. Şimdi ise ne aşamada bunlar kontrol edilecek. Ama her iki davanın da Alevi vatandaşlarımızın mağduriyetlerine yönelik davalar olduğunu belirtmek gerek. Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi AHİM’in vermiş olduğu kararların denetimini yapıyor. Yılda dört kez toplanan bu kurul, AHİM kararlarına uymayan devletleri yaptırıma bağlıyor. Buna göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne üyeliği askıya alma veya üyelikten çıkarmak seçenekler arasında.

Bu yaptırımlar öyle hafife alınacak yaptırımlar değil. Bugüne kadar hiç bir devlete uygulanmamış ama uygulanması demek o devletin dünya gözünde ki itibarinin bitişi ve ekonomik olarak çöküşü demek. Çünkü hukuk güvenliğinin olmadığının tescillendiği bir ülkede ekonomik kalkınmadan söz etmek imkansızdır.

Bu iki dava elbette ki çok önemli ama AHİM’in almış olduğu ve alevi vatandaşlarımız lehine olan en güçlü karar 2016 tarihli İzzettin Doğan ve Diğerleri/Türkiye Davası kararı. Bu karara göre:

●     Türkiye Alevilere ayrımcılık yapıyor
●     Alevi Dedelerinin yaptıkları hizmetler kamu hizmetidir
●     Genel bütçeden Aleviler için de ödenek ayrılmalıdır
●     Cemevleri Alevilerin ibadethaneleridir.

Bu kararın uygulanması Türkiye de devrim niteliğindedir. Hukuken bu kararın uygulanması için ise henüz yeterli çalışmalar yapılmadı ama Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf bir devletiz. Dolayısıyla bu karara uymak zorundayız. Bu reformlar Türkiye’de yapıldığı zaman ise çok önemli bir kanayan yaraya milletçe dur diyeceğiz. Alevi vatandaşlarımızın sorununu çözmek devletimizin, AHİM kararının uygulanmasının takipçisi olmakta benim boynumun borcu olsun…