Belirsizlik

Somut tabirle, Heisenberg ‘e göre bir parçacağın hızını bulmaya çalışırsanız yerini bulamazsınız, yerini bulmaya çalışırsanız hızını bulamazsınız.

Elbette bugünkü yazımda fizik yasalarını anlatmayacağım. Fakat belirsizliğin civa kadar yoğun olduğu son yıllarda aynı zamanda bir fizikçi olarak, Heisenberg ‘i anarak yazıma devam etmek istedim.

Ülkemizde mevcut iktidarın son yıllarda halkın bazı kritik konulardaki eleştirilerine kulak asmamalarını gözlemeyip 2023 seçimlerine, köklü bir değişime gitmeden mevcut konumları İle mi hazırlanırlar diye düşünürken, muhalefetin HDP (PKK ile arasına mesafe koyamamış HDP ) ile diyalog, iş birliği ısrarındaki hızının hangi ölçüde devam edeceğini kestiremiyoruz millet olarak.

Mevcut ikitidarın konumunu bulmaya çalışırken, muhalefetin hızını bulamıyoruz. Muhalefetin konumunu bulmaya çalışırken, iktidarın hızını kestiremiyoruz!

Yani millet olarak iki arada bir derede kalmış durumdayız.

AK Parti'nin göreve geldiği ilk günden itibaren, devalüasyonlar ile yerle bir olmuş ekonominin şaha kalktığını, Türk lirasından altı hane sıfırın atıldığını, doların Türk lirası karşısında yaklaşık iki lira seviyesini düştüğünü, ekonominin şaha kalktığını, yapılan devası yolları, köprüleri, tünelleri, sağlık sektöründeki başarıları, yapılan Avrupa standartları üstündeki hastaneleri, insansız hava uçaklarını, savunma sanayindeki başarıları, yerli otomobil girişimlerini unutmak mümkün değil.

2008 yılında tüm dünyada bir ekonomik kriz varken ülkemizi teğet geçişini, Sayın Cumhurbaşkanımızın İsrail’in Filistin halkına ettiği zulmü tüm dünyaya ‘’one minute ‘’ ile haykırışını unutmak mümkün değil .

Fakat; son zamanlarda halkın sessiz bir çığlığı var bunuda duymamak mümkün değil.

İktidara gönül vermiş vatandaşlar diyor ki, son yıllarda makamlara liyakatten uzak, AK Parti genel merkezi tarafından ayrıcalık tanınmış kişileri makama getiriyorsunuz.

Yıllarca AK Parti'ye gönül ve emek vermiş liyakatli insanların, bulundukları illerde mevcut siyasi otoriteler tarafından sümen altı edildiğini, halkın Recep Tayyip Erdoğan sevgisinin suistimal edilip, Recep Tayyip Erdoğan sevgisinden dolayı istemeye istemeye bu liyakatten ve tevazudan uzak insanlara oy vermek zorunda kaldığını, tahammül sınırlarının son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılarında üst üste gelmesiyle zorlandığını sağır sultan duydu.

Erken emeklilik konusundaki olumsuz bakış ısrarı, Suriye politikasındaki diplomatik diyaloglara girmeme inadı, yıllarca AK Parti'ye hizmet edip vefasızlıkla karşılaştığını düşünen insanlar ordusuna rağmen, herşeye rağmen bir umut var AK Parti'ye gönül vermiş vatandaşlarımızda. Bir ses bekler durumdular.

Bir gün Sn. Cumhurbaşkanımızın halka hitaben artık halkın istediği liyakat sahibi kişileri makamlara getireceğiz, ekonomiyi iktidara ilk geldiğimiz yıllarda nasıl ki şaha kaldırdıysak, tüm dünyada yaşanan corona sürecine rağmen yine biz düzelteceğiz, dış politikamızı gözden geçireceğiz, erken emeklilik ve benzeri konularda halkımız ile inatlaşmayacağız vaadlerinde bulunması halinde tekrar iktidara gelecektir.

Aksi halde muhalefet kanadı PKK'nın siyasi uzantısı haline gelmiş HDP ile arasına mesafe koyması halinde, ekonomi ve  dış politika alanında ne yapacağı belirsiz olmalarına rağmen, bu konuda tatmin edici bir söylemleri olmadığı halde, tüm belirsizliklerine rağmen iktidara geleceklerdir.

Tüm bu mevcut tablo içiresinde iktidarın nasıl bir konum alacağı, muhalefetin kapalı kutu oluşu, nasıl bir geleceğin Türkiye’yi beklediği belirsizliği Heisenberg‘in belirsizliğine kıyasla çözülmesi daha zor bir denklem oldu.

Adeta üzerine ölü toprağı serpilmişçesine doksan dakika dolmadan oyundan düşmüş (seçim sürecine girememiş) iktidar kanadı oyuncu değişiklikleri (yeni yüzler,liyakat sahibi adaylar ) ve sistem değişikliği (dış politika ,ekonomi,mülteci sorununa bakış açısı değişikliği ) ile, muhalefet kanadı ise yerli, milli oyuncular (PKK ile arasına mesafe koyamamış HDP lilerin olmadığı kadro) ile yarışa girerlerse tam bir derbi kıvamında maç (seçim süreci ) izleyeceğiz.

Bu süreçte her iki tarafın net ve kararlı olmalarını beklerken, ülkenin kaderini PKK'nın siyasi uzantısı haline gelmiş HDP'nin insiyatifine bırakmamak gerekir.

Terör örgütü ile arasına mesafe koyamamış bir yapının yönlendirmesine mecbur kalacaksak millet olarak topyekün ya şehit olalım, ya da yaşayacaksak aziz şehitlerimizin kemiklerini sızlatmadan, milli unsurlarla ve söylemlerle seçimlere hazırlanalım zihniyeti ile hareket eden iktidar ve muhalefet görmek isteyen bir halkımız olduğunu unutmamak gerekir.

Allah vatana millete zeval vermesin.