Bina güçlendirme kararı nasıl alınır?

Ülkemizde Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde vatandaşların deprem korkusu yaşayarak bulundukları apartman ve sitelerde bina güçlendirilmesi hakkında nasıl karar alınabileceği, kat malikleri tarafından yeterli çoğunluk sağlanamaması halinde hukuken nasıl davranılması gerektiğini yazımızda birlikte inceleyelim.   

ANA GARİMENKULÜN BAKIMI, KORUNMASI VE ZARARDAN SORUMLULUK

Kat Mülkiyeti Kanunu 19. maddesine göre kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

BİNADA İNŞAAT GÜÇLENDİRME VE ONARIM İÇİN GEREKEN ÇOĞUNLUK 

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler yaptıramaz.

Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya ana yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.

KARAR ALMA SÜRECİ

Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.

Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.

Apartmanın güçlendirilmesine ilişkin depreme dayanıklılık testi ve bunun sonucuna göre güçlendirme yapılması talebi önemli bir sebep olduğundan, bu durumun görüşülmesine ilişkin olağanüstü genel kurulun toplanması her zaman talep edilebilir. Toplantı sonucunda apartman için deprem dayanıklılık testi yapılmasına ilişkin kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verilir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç 15 gün sonra yapılır. Bu toplantıda katılanların salt çoğunluğu ile karar alınır.

Toplantıda apartmanda depreme dayanıklılık testi yapılmaksızın direkt güçlendirme yapılmasına ilişkin olarak ancak bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası ile karar alınabilir.

APARTMANIN DEPREME DAYANIKLILIK TESTİNİ HERHANGİ BİR MALİK TALEP EDEBİLİR

Apartmanda yaşayan kat maliklerinden herhangi biri genel kurul toplantısını beklemeksizin yalnız başına belediyeye yapacağı müracaat ile apartmanın depreme dayanıklı olup olmadığını test ettirebilir.

GÜÇLENDİRMENİN TESPİTİ VE TADİLAT MASRAFLARI

Kat malikleri ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerinin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdürler. Arsa payına düşen bedeli ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir ve hakkında icra takibi yapılabilir.