Borçluya satış yetkisi

Resmî gazete yayım tarihi ile yürürlüğe giren bu kanun maddesinde; alacaklı alacağına daha çabuk kavuşurken, borçlu da gereksiz faiz yükünden kurtulmuş olacak. Kanun maddesinden nasıl mı yararlanabiliriz? Gelin birlikte inceleyelim. 

Kanunla getirilen önemli bir yenilik ve borçlunun borcunu daha kolay ödeyebilmesi yolunda yapılan yasal düzenleme ile borçlu malını nerdeyse piyasa değerine çok yakın bir bedele satacak, ihalenin feshi süreci ile gereksiz yere işleyecek zaman kaybından kurtulmuş olacaktır.

7343 Sayılı Yasa ile 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununa eklenen 111/a maddesinde rızai satış işlemlerinin yapılabilmesi için sırasıyla;

·         Borçlu hakkında bir icra takibi yapılmış olmalı ve takibin kesinleşmesi ile birlikte alacaklı; borçlunun evi, arsası ya da arabası gibi herhangi bir malını haczettirmelidir.

·         Üzerine haciz konulan mal eğer sicile kayıtlı ise bilirkişi marifetiyle hacizli malın değeri belirlenmelidir.

·         Kıymet takdiri kendisine tebliğ olan borçlunun, malın kıymetini belirleyen icra dairesine, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde başvurarak hacizli malın satışı için yetki istemesi gerekir,

·         Hacizli mal üzerinde haczi bulunan tüm haciz alacaklılarına kıymet takdiri tebliğ edilip, kıymet takdirinin kesinleşmesi üzerine icra müdürü borçluya malını satmak üzere 15 gün süre verir.

·         Yasal süre içinde müşteri bulup icra dairesine getiren borçlu, malın muhammen kıymetinin yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları icra veznesine depo ettirmelidir.

·         Tüm bu koşulların sağlanmasıyla icra müdürü satış işlemlerinin tamamlanması için dosyayı icra hukuk mahkemesine gönderir. Mahkeme, en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Kabul kararıyla malın mülkiyeti alıcıya geçer ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri gerçekleştirilir.

Rıza-i Satışın Önemi,

·         Dosyanın tarafları gereksiz iş yükü ve dava sürecinden kurtulur.
·         Borçlu hacizli malı gerçek değerine çok yakın bir bedelle satar, malı ucuza gitmez.
·         İhalenin feshi süreci ile zaman kaybı yaşanmaz.
·         Borçlu faiz yükünden kurtulur ve borcunu kolaylıkla ödemiş olur.
·         Alacaklı alacağına hızlıca kavuşmuş olur.