Deprem bölgesinin Meclis'te temsili

Ülkemizde Kahramanmaraş ve çevresini etkileyen yıkıcı depremin bıraktığı izler kaldırılmaya çalışılırken seçim takviminin çok yakın bir zamanda belirlenecek olması ile depremden etkilenen 11 şehrin bazılarında yaşanan mecburi tahliyeler sonrasında başta deprem bölgesi olmak üzere ülke genelinde milletvekillerinin belirlenmesi ile seçim çevrelerinin hangi kriterlere göre belirleneceğini yazımızda birlikte inceleyelim.

Bu hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesi hakkında karar alması bekleniyor. Cumhurbaşkanı tarafından verilen kararın 48 Saat içerisinde Resmî Gazete ’de yayınlanması üzerine resmen seçim takvimi başlamış olacak.

Yüksek Seçim Kurulu 03 Mart 2023 tarihli ve 71 numaralı kararı ile, seçim bölgelerinin belirlenmesi ile seçmen sayılarının tespiti ve milletvekili sayılarının belirlenmesine ilişkin çok önemli bir karar yayınladı.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN ŞEHİRLER KAÇ MİLLETVEKİLİ İLE TEMSİL EDİLECEK?

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun; 4'üncü maddesine göre milletvekillerinin seçim çevrelerine dağılımı yapılırken toplam milletvekili sayısından (600) önce her il'e bir milletvekili tahsis edilir. Son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, kalan milletvekili sayısına (519) bölünmek suretiyle bir sayı elde edilir. İl nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit olunacak.

Kurulun Resmî Gazete'de yayınlanan 71 sayılı kararına göre deprem bölgeleri 96 milletvekili çıkaracak buna göre;

Kahramanmaraş 8, Hatay 11, Gaziantep 14, Malatya 6, Diyarbakır 12, Kilis 2, Şanlıurfa 14, Adıyaman 5, Osmaniye 4, Adana 15, Elâzığ 5 Milletvekilini T.B.M.M ’ne gönderecek.

Buna göre, deprem bölgesinden TBMM’ye gönderilecek milletvekili sayısında bir önceki genel seçimlere göre herhangi bir değişiklik olmayacak.

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ VERİLERİNE GÖRE BELİRLENECEK

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanun'un 4 ve 5'inci maddeleri gereğince belirlenecek seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca 31.12.2022 tarihi itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınan (il, ilçe, belde, köy ve muhtarlık düzeyinde yerleşim yeri kodları ile birlikte) 2022 yılı nüfus bilgilerinin esas alınacak.

GÖÇ EDEN SEÇMENİN OYU FİİLEN BULUNDUĞU SEÇİM ÇEVRESİ SAYILACAK   

Göç etmek zorunda kalıp kayıtlı olduğu seçim bölgesinden başka bir adrese taşınmak zorunda kalan depremzede vatandaşlar bulundukları seçim bölgesi için oy kullanabilecekler.

Depremin sarsıcı etkisinden uzaklaşmak isteyip başka bir şehirde bulunan akrabasının yanına yerleşen depremzede vatandaşlar seçmen askı süreleri içerisinde bulundukları yeni adreslerini seçim kurullarına yasal sürede bildirmeleri halinde bulundukları seçim çevrisi için oy kullanabilecekler.

Örneğin deprem sonrasında Hatay’dan İstanbul’a akrabalarının yanına gelen seçmenler, İstanbul’daki yeni adreslerini nüfus müdürlüklerine bildirmeleri yahut askı süresi içerisinde devletin ilgili birimleriyle paylaşmaları halinde İstanbul Seçim Çevresi için oy kullanmış olacaklar.