Ev sahibinden kira farkı iadesi nasıl alınır?

Kanuni artış miktarının üstünde zam yapan ev sahibinden fazla ödenen kira miktarı talep edilebilir mi, iadenin şartlarının neler olduğu ile fazla ödenen kira miktarlarının iadesindeki zamanaşımı konusunun ele alındığı yazıyı birlikte inceleyelim.

KİRA ZAMMINDA YASAL ARTIŞ ORANI YÜZDE 25

Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile 11.06.2022- 01.07.2023 tarihleri arasında konut kiralarındaki artış oranının yüzde 25 olarak belirlenmesine karar verilmişti. Ancak bazı ev sahiplerinin yasal artış miktarının çok üzerinde kira artışları yaptıkları bu taleplerinin kiracılar tarafından yerine getirilmemesi halinde ise kiracıyı evden çıkartmakla korkuttukları bir dönemden geçmekteyiz.

Peki kiracı olarak çocuklarının okul düzenlerinin bozulmaması, aile birliğinin olumsuz etkilenmemesi adına ev sahiplerinin haksız zam taleplerinin yerine getirilmesi durumunda bu bedellerin kiracı olarak ev sahibinden iadesini hangi sürede talep edebiliriz?

FAZLA ÖDENEN PARANIN İADESİNDE BEŞ YIL GERİYE DÖNÜK ÖDEME HAKKI

Ev kiralarında artırım oranı olarak yüzde 25 belirlendiği dönem içinde bu miktarın üstünde artırım yapan veya daha öncesindeki dönem için Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlendiği üzere 12 aylık TÜFE ortalamasının üzerinde zam yapan ev sahiplerinden, yasal artış oranının üstünde ödenen miktarlar için geriye dönük beş yıllık zamanaşımı süresi içerisinde fazla ödenen bu miktarlar talep edilebilir.

Yargıtaya göre de haciz veya tahliye baskısıyla yasal kira artırım oranın üzerinde kira artırımı yapmak zorunda kalan kiracı, ödediği fazla miktarların iadesini beş yıllık zamanaşımı süresi içerisinde ev sahibinden talep edebilecektir.

EV SAHİBİNE YAPILACAK ÖDEMEDE AÇIKLAMAYA DİKKAT

Ev sahiplerinin kanuni sınırlar üstünde zam talebi sonrası bankalar üzerinden yapılacak kira ödemelerinde açıklama kısmına itiraz kayıt yahut çekince anlamına gelecek bir ifade eklenmek suretiyle havale ve eft işlemlerinin gerçekleştirilmesi önemlidir.  

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Yüksek Mahkeme’nin 25/05/2021 tarihli kararında; 7161 sayılı kanunun 59. maddesi ile 6217 sayılı kanunun geçici 2. maddesinde, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre, değişim oranının esas alınacağına ilişkin hükmün, akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde de uygulanacağı açıkça belirtilmiş olup, kanunun yayın tarihinden itibaren derhal uygulanması gerekeceğinden, bu itibarla, ilk derece mahkemesince kira bedelinin tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınarak belirlenen kira bedeli üzerinden, davacının istirdatını istediği alacağın hesaplanarak karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır.

Ayrıca kira bedelinin miktarına ilişkin olarak bir uyuşmazlık bulunup mahkemeye müracaat edildiğine ve kira bedelinin dava yoluyla tespiti istenildiğine göre yeni dönem kira parasının mahkemece hüküm altına alınmasında davacının hukuki yararı olduğu hususu da gözetilerek kira bedelinin tespitine ilişkin bir hüküm kurulmamış olması da doğru değildir denilerek kiracının fazla ödediği paranın iadesini talep edilebileceğine hükmetmiştir.