Gençler seçimden ne bekliyor?

0:00/ 0:00

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte, siyasi parti genel başkanlarının seçim vaatleri dur durak bilmiyor. Öyle ki Türk siyasi hayatında seçim kampanyalarının zirvesini yaşayacağımız bir döneme girerken kimin neyi vadettiğini, buna karşın gençlerin ne beklediğini yazımızda birlikte inceleyelim.

KUŞAKLARARASI SEÇİM VAATLERİ

Bundan 32 yıl önce 1991 seçimlerine gidilen günlerde merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel seçim kampanyasını yürüttüğü miting meydanlarından, “Kim ne veriyorsa 5 lira fazlasını vereceğim” demişti. Hatta aynı dönemin en önemli siyasi aktörlerinden olan Tansu Çiller, “Herkese iki anahtar” diyerek Genel Başkanı'nın bir adım ilerisine gitmiş ve nihayetinde ne kimse 5 lira fazlasını alabilmiş ne de o dönemin seçmenlerine bir ev ile bir araba verilebilmişti.

BUGÜN KİM NE VAAT EDİYOR?

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın en güçlü rakibi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Seçim vaatlerinde milyar dolarlar havada uçuşuyor. Millet İttifakı lideri seçimleri kazanmaları halinde yüzbinlerce gence iş bulacağını taahhüt ederken, Cumhur İttifakı ise kamu işçilerinden tutun asgari ücrete kadar iyileştirmeler yapacağını, aynı zamanda seçimlerden sonra istikrarın bozulmayarak depremzedelere ilişkin tüm ihtiyaçların giderileceğini söylüyor.

GENÇLER SEÇİMDEN NE BEKLİYOR?

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimlerde 4 milyon 904 bin 672 genç seçmen ilk kez oy kullanacak. Bu sayının genel seçmen sayısına oranı yüzde 7,5 civarında.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kamuoyuna yansıyan anket sonuçlarına göre en güçlü iki aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranlarının yakın aralıkta seyrettiği dikkate alındığında genç seçmen oylarının bu seçimde belirleyici rol oynayacağı görülmektedir.

Gençlerin özellikle sosyal medyada dile getirdikleri taleplerinin genel olarak; özgürlüklerin arttırılması, sosyal medya mecralarına müdahale edilmemesi ve ifade özgürlüğünün sağlanması, daha iyi seviyede eğitim imkânlarının sağlanması, özellikle üniversite öğrencilerinin yurt, barınma ve burs olanaklarının arttırılması, ekonomik koşulların iyileştirilmesi, yeni iş imkânlarının sağlanması, kamu kurumlarına girişte tam liyakatin esas alınması ve mülakatın kaldırılması yönünde olduğu söylenebilir.