İnternette güvenli alışveriş

Hepimiz her gün internet üzerinden özellikle de popüler alışveriş sitelerinden bir şeyler almakta ve günlük ihtiyaçlarımızı gidermekteyiz. Peki alışveriş rahatlığından faydalanmak isterken kredi kartınızla yaptığınız alışverişin güvenilir olduğuna emin misiniz?

Günümüz teknolojisi artık o kadar ilerledi ki sürekli alışveriş yapılan popüler internet siteleri ile hazır yemek siparişi verilen platformlarda, kullanılan kredi kartının bağlı bulunduğu bankadaki güvenlik teknolojileri aslında yapılan alışverişin kimin tarafından yapılıp yapılmadığını tespit edebilmektedir.

DİJİTAL İZİNİZ KREDİ KARTINIZDA

Herkesin cebindeki kredi kartı kendine özgü bir dijital iz bırakmaktadır. Bu bırakılan iz sayesinde alışveriş alışkanlıklarımızın ne olduğu ve hangi fiyat aralıklarında alışveriş yaptığımıza dair tüm özellikler kartımızın dijital hafızasında saklanmaktadır.

Gerekli güvenlik önlemlerinin alınması durumunda, kart sahibi dışındakiler tarafından kredi kartı bilgileri kullanılarak alışveriş yapılmaya çalışılması halinde işlem yapılmak istenen IP adresinin farklı olduğu sistem tarafından tespit edilmeli ve kart sahibinden teyit alınmadan bu işleme izin verilmemelidir.

İnternet üzerinden ticaret yapan işletmeler müşterilerinin dolandırılmamasını isterken gerekli güvenlik önlemlerini almamaları ve KVKK ihlalleri nedeniyle tazminat ödemek zorunda kalabilirler.

BANKALAR VE E-TİCARET ŞİRKETLERİ SORUMLU

E-ticaret yapan şirketler ile bankalara ait kredi kartı merkezlerinde, online ödeme ve bankacılık hizmetleri sırasında uygulanan dolandırıcılık belirleme sistemi (anti-fraud) bulundurulmalıdır.

Müşterinin dijital ayak izini ortaya koyan ve her ay bankalarca gönderilen kredi kartı ekstrelerinde yer alan kullanım oranlarının yer aldığı grafikler yapılmış olunan alışveriş alışkanlıklarından elde edilmektedir.   

Sanal dünyada daha önce yapılmış olan alışveriş alışkanlıklarından hareketle hangi limit aralıklarında ne alınabileceğini ön gören sistemi hizmet olarak satan alışveriş siteleri, hazır yemek sipariş uygulamaları ile bankalar, dijital izinize uygun olmayan bir talep aldıklarında bu durumu uygun iletişim araçları ile bildirmek ve teyit almadan işlemi gerçekleştirmemeleri gerekmektedir.

İNTERNETTE GÜVENLİ ALIŞVERİŞ İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

1. İnternette güvenli alışverişin olmazsa olmazı kredi kartı bilgilerinizi sisteme kaydettirmeyin

2. İki aşamalı ödeme sistemi kullanmayan web siteleri kullanmayın

3. İnternet alışverişiniz için sanal kart oluşturun ve limitleri her alışveriş öncesi açıp kapatın

4. Hiçbir surette kişisel bilgilerinizi (doğum tarihi, cep telefonu numarası, mail, şifre) kimseyle paylaşmayın

5. SSL (Secure Sockets Layer-Güvenli Soket Katmanı) sertifikasına sahip olmayan web sitelerden alışveriş yapmayın

6. Sosyal medyadan araştırma yapın ve şikâyetlere bakın

7. 3D Secure güvenlik sisteminden yararlanabileceğiniz kredi kartlarını kullanmanız gerekir

Kredi kartınızla bilginiz dışında bir işlem yapıldığını tespit etmeniz halinde;

1.Derhal bankanız ile iletişime geçerek kredi kartınızı tüm işlemlere kapattırınız ve şüpheli işlem başvurusunda bulununuz.

2.Size en yakın Emniyet Müdürlüğüne (kolluk birimine) yahut Cumhuriyet Savcılığına giderek suç duyurusunda bulununuz.

PARANIZI İADE ALABİLİR MİSİNİZ?

Böyle bir durumla karşılaşılması halinde bazen banka tarafından kredi kartından çekilen bedel kart hamiline iade edilirken; bazı durumlarda ise yapılacak yargılama sonrasında verilecek karar ile iade işlemleri gerçekleşmektedir.

Yargıtay 06/04/2021 tarihli emsal bir kararında; (…) mahkemece benimsenen bilirkişi raporuna göre, davacı ile davalı banka arasında akdedilen kredi kartı üyelik sözleşmesine istinaden davacının kredi kartı kullandığı, davacının kredi kartı bilgileri kullanılmak sureti ile kimliği belirsiz üçüncü bir kişi tarafından internet üzerinden harcama yapıldığı, kredi kartlarının kullanımında ortaya çıkabilecek risklerin paylaşımı konusunda bankaların özel bir sorumluluğunun bulunduğu, davacının kredi kartından yapılan ve 25 Ağustos 2013 tarihli ekstrede görünen harcama bedellerinin davacıya iade edilmesine rağmen, bir önceki 25 Temmuz 2013 tarihli ekstrede görünen harcama tutarlarının davacıya iade edilmemesinin iyi niyet kuralı ile bağdaşmadığı gibi, zaman aşımının da söz konusu olmadığı, yapılan işlemlerde davalı bankanın kusurlu olduğunun bilirkişi raporu ile tespit edildiği gerekçesiyle davanın kabulü ile kararın onanmasına karar verilmiştir.