İştahınızı dizginlemenin 12 yolu  

Mevsimin yavaş yavaş değişmesi ile birlikte son zamanlarda ‘’iştahım çok açıldı’’ veya ’sık sık bir şeyler yemeden duramıyorum’’ gibi şikayetler ile sıkça karşılaşmaya başlıyoruz. Bunun sebebi, mevsim geçişlerinde hem fizyolojik hem psikolojik olarak geçirdiğimiz değişimler, metabolizmamızda da farklılıklara yol açar. Bunalar ise metabolizmamızın yavaşlamasına, bağırsak problemlerine ve beraberinde iştah artmalarına sebep olabilir. Bu durumlarda iştahı baskılamak kilo yönetimi için büyük önem taşır.

Eğer herhangi bir hormonel probleminiz yoksa ve buna rağmen iştahınızı kontrol edemiyorsanız  günlük beslenmenizi gözden geçirmekte fayda var.

Duygusal açlığınızı fark edin

Fizyolojik açlık vücuda yavaş yavaş gelirken, duygusal açlık birden gelir ve spesifik besinlere yönelme eğilimi gösterir. Açlık hissettiğinizde midenizin mi yoksa beyninizin mi aç olduğunu anlamak için vücudunuzu sorgulayın ve duygusal açlığa sebep olan etkenleri belirleyin.

Uyku düzeninize dikkat edin

Yetersiz veya dengesiz uyku hormon salınımlarını olumsuz etkileyeceği ve yeme düzeninin de dengesiz olmasına sebep olduğu için iştah arttırıcı etki gösterebilmektedir.

Ekran karşısında öğün tüketmeyin

Televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon karşısında bir şeyler izlerken veya çalışırken öğün tüketmek tokluk hissiyatını azalttığı için iştah arttırıcı etkinliğe sahiptir. Bu sebeple ekran karşısında bir şeyler yememeye özen gösterin.

Proteini ve posası zengin öğünler tercih edin

Öğünlerinizde et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yumurta, peynir gibi besinlere yer verin ve bunları taze veya pişmiş sebzeler ile birleştirin. Glisemik indeksi düşük karbonhidratlara yer verin.

Su tüketiminizi arttırın

Beyindeki açlık merkezi ile susuzluk merkezi aynı noktadadır. Bu sebeple kendinizi aç hissettiğinizde uzun süredir susuz kalmış olabilirsiniz. 1 bardak su içerek bunu ölçebilir ve bu sayede de su tüketiminizi arttırabilirsiniz.

Sıcak içecekleriniz şekersiz ve kremasız olsun

Havaların yavaş yavaş soğumasıyla birlikte sıcak içeceklere olan ihtiyaç da artmaktadır. Farkında olmadan çay, kahve gibi içeceklere yönelimimizi arttırabiliriz. Bu içeceklerin şekerli ve kremalı olması hem iştahımızı daha çok arttıracak hem de kilo almamıza sebep olacaktır. Bu sebeple tercihimizi tarçınlı kahveler, sütlü kahveler, sade çay kahve ve yeşil çaylardan yana kullanmak daha doğru olabilir.

Yeşil çay tüketiminizi arttırın

Gün içerisinde tarçınlı, ananaslı, meyveli, ada çayı ve yeşil çay tüketerek, hem metabolizmanızı hızlandırıp hem de iştahınızın baskılanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yemekleri uzun süre çiğneyin

Tokluk hissi lokmaları yuttuktan 15-20 dakika sonra beynimize gitmektedir. Bu sebeple hızlı yemek tokluk hissini baskılayıp, geciktireceği için daha fazla yemek yemeğe ve iştah artmasına sebep olabilmektedir.

Stres kontrolünüzü sağlayın

Stresli geçen bir günün ardından iştah artışı görülebilmektedir. Mutlu olmak için özellikle şekerli besinlere eğilim gösteriyorsanız, egzersiz ve hobilerinize zaman ayırın. Nefes egzersizleri yapın.

Çinko alımına dikkat edin

Mevsim geçişlerinde bağışıklığımızı arttırmak için kullandığınız birçok vitamin-mineral tablet içerisinde Çinko bulunmaktadır. Çinko; iştah arttırıcı bir mineral olduğu için kullandığınız vitamin-mineral tabletinin içinde çinko varsa iştah artmasında bunun da etken olabileceğini düşünüp doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.  

Ara öğün yapmaya özen gösterin

Uzun süre aç kaldıktan sonra daha fazla yemek yediğinizi, porsiyonlarınızın arttığını düşünüyorsanız ara öğün yapmaya özen gösterin. İştahınızın azalmasını sağlayacaktır.

Çiğ kuruyemişleri tercih edin

Çiğ fındık, fıstık, badem, ceviz, kamu vb. Kuruyemişler uzun süre tok tutucu özelliğe sahiptir. Bu besinleri tüketerek iştahınızın baskılanmasını sağlayabilirsiniz.