İstanbul dönüşüyor

0:00/ 0:00

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin korku ve üzüntüsünü atlatamamışken dün sabah da merkez üssü Adana’nın Kozan ilçesindeki 5,5 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldık.

Kuşkusuz deprem bir doğa olayı ve yaşadığımız coğrafyada bir deprem gerçeği var…

11 ili etkileyen deprem faciasının ardından olası bir İstanbul depreminin etkilerini çok daha aza indirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kolları sıvadı.

İstanbul dönüşecek!

BAKANLIK İSTANBUL İÇİN DEVREDE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin talimatıyla kentsel dönüşümden sorumlu Bakan Yardımcısı’nın başkanlığında İstanbul’un 39 ilçesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kentsel dönüşüm ile ilgili birim sorumluları bakanlık talimatıyla toplanacak.

İstanbul için Çevre Bakanlığı Başkanlığı’nda kentsel dönüşüm için program hazırlanacak. Bu programda, Bakanlık koordinesinde İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilçe belediyeleri aktif rol alacak.

İSTANBUL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN YASAL DÜZENLEME GELECEK

Deprem gerçeğini her gün yaşadığımız ülkemizde başta Avrupa olmak üzere dünyanın en büyük başkentlerinden biri olan İstanbul için özel düzenleme gelecek.

16 milyon vatandaşın yaşadığı İstanbul’u yerinde dönüştürebilmek için atılacak adımlardaki hukuki zemin ve altyapının sağlanması adına tatile giren TBMM sadece İstanbul için olağanüstü toplanacak.

Bu kapsamda İstanbul’un dönüşümü için Meclis’ten özel yasalar çıkarılacak.

İSTANBUL’DA 207 BİN RİSKLİ YAPI VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerince kentte 207 bin riskli yapının olduğu tespit edilmiş. Bu kapsamda riskli alanlarda yüz binlerce bağımsız bölüm içinde yaşayan vatandaşın deprem gerçeğinden korunabilmesi için ilk etapta belirlenen alanların dönüştürülmesi gerekmekte.

Bu kapsamda hem mühendislik hem de hukuki olarak gerekli tüm çalışmalar yapılarak İstanbul’da kentsel dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi ve vatandaşın yaşam alanlarının güvenli hale getirilmesi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır…