İsveç’e Noel hediyesi; NATO! Peki F-16’lar garanti mi?

Bu sorunun sebebi şu:

Uzun süredir geciktirilen Dışişleri Komisyonu sonunda “beklenen” kararını verdi.

Meclis Dışişleri Komisyonu önceki gün toplanarak, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifini kabul etti. Teklife AK Parti, MHP ve CHP "EVET" OYU verirken, Saadet Partisi ve İYİ Parti "HAYIR" OYU verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

İyi Parti’ye bakın siz. ABD’nin isteğiyle “Rusya’ya yaptırım uygulayalım” diye esip gürleyen sanki onlar değildi. Genel Başkan Meral Akşener’in dünkü DEM karşıtı konuşması da gerçekten göz yaşartıcıydı.

Siyasetin gözü kör olsun işte…

Neyse dağıtmayayım, bu kararla İsveç’e NATO vizesinin verilmesindeki ilk engel aşılmış oldu. İsveçli yetkililer mutluluk dolu açıklamalar yaptılar ve aynı performansı teklifi görüşecek olan Meclis Genel Kurulu’ndan da beklediklerini ifade ettiler.

ABD tarafından bir açıklama geldi mi, bilmiyorum.

Bildiğimiz tek gerçek şu:

ABD’nin Türkiye’ye tavrı bu konuda netti:

“Eğer F-16’ları almak istiyorsanız İsveç ambargosunu kaldırmalısınız. Aksi halde Yunanistan’a verilecek F-35’lerle aynı paket içinde olan sizin F-16’ları o paketten çıkarır öyle Kongre’ye yollarız teklifi.”

ABD Başkanı Joe Biden’ın durup durup bu konuyu gündeme getirmesi boşuna değildi.

Anladığımız kadarıyla yılbaşına İsveç’e bir Noel hediyesi vermek istediler.

Türkiye İsveç’ten isim vererek PKK’lı ve FETÖ’cü teröristleri istiyordu malum. İsveç bu isteğimizi yerine getirmedi ama terörün finansmanına ilişkin bir Anayasa değişikliğine giderek “Tamam, ben üzerime düşen her şeyi yaptım, sıra Türkiye’de” demeye başladı. Sonra mesele Türkiye’nin ABD’den istediği ama ABD’nin sürekli olarak mırın kırın ettiği F-16’lar alımı pazarlığına evrildi. Çünkü Türkiye kendi uçağını yapıncaya dek F-16’lar önemli bir görev üstlenecek.

Zaten komisyonda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar da bu konuda önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ABD Başkanı'yla son telefon görüşmesinde ABD Başkanı, F-16 konusunun İsveç'in üyeliği gerçekleştikten sonra gündeme alınacağını, Kongre üzerinde etkisini kullanarak girişimde bulunacaklarını Sayın Cumhurbaşkanı'mıza da çok açık ifadelerle teyit etti” açıklamasını yaptı. 

Peki Meclis Genel Kurulu’na getirilecek teklif onaylanır mı?

Onaylanır.

Nedenini açıklayayım.

Bu kanun teklifi, aralarında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Panama Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Denizcilik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hükümlülerin Nakli Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi gibi tam dokuz adet uluslararası sözleşmeyle ilgili kanun teklifinin bulunduğu bir torba yasa teklifi içinde Meclis Genel Kurulu gündemine gelebilir.

Üstelik CHP de desteklemekte.

Artık 1 Mart Tezkeresi dönemindeki gibi bir AK Parti de yok. Şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla tüm milletvekillerinin "evet" oyu vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Keza MHP’li milletvekillerinin de.

Meclis Genel Kurulu’ndan İsveç’e NATO vizesi Meclis Genel Kurulu’ndan da geçerse top ABD’de olacak.

Aynı şeyi söyleyeceğim.

ABD’nin verdiği sözü tutup tutmayacağını hep birlikte göreceğiz.

Geçmiş örneklere bakarak iyimser olamasak da işin içinde Tayyip Erdoğan olduğu için umudumuz artıyor.