Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem bugün resmen başlıyor

Kamuoyunda 7. Yargı paketi olarak bilenen ve 5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan kira ve kat mülkiyeti hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk dönemi bugün resmi olarak hukuk dünyasındaki yerini aldı.

Özellikle ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları açısından büyük bir öneme sahip olacak arabuluculuk sürecinin nasıl işleyeceğini, arabuluculuk sürecine kimin başvuru yapması gerektiği, süresi ve arabuluculuğun faydalarını gelin yazımızda birlikte inceleyelim.  

KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCUYA GİTMEK ZORUNLU OLDU

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte kiracı, kiralayan arasında doğan tüm uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geldi.

İster konut (ev), ister işyeri kirası olsun taraflardan herhangi biri kira ilişkisinden kaynaklanan hukuki durum sonrasında dava açmadan önce arabulucuya giderek uyuşmazlığın çözülmesini talep edecek. Bu durumda arabulucu tarafından düzenlenecek tutanak ile anlaşmanın sağlanamaması halinde ancak dava yoluna gidilebilecek.

ARABULUCULUKTA UYUŞMAZLIK ÜÇ HAFTADA ÇÖZÜLECEK

Arabuluculuk sürecinin tamamlanması için üç haftalık süre vardır. Bu süre içerisinde görüşmelerin yapılması ve sonuca varılması gerekir.

Zorunlu durumların ortaya çıkması durumunda ise sürenin dört haftaya çıkması mümkündür.

EN FAZLA KAÇ TOPLANTI YAPILABİLECEK

Taraflar uyuşmazlığın neticelenmesi için birden çok bir araya gelebilecek ve uyuşmazlığın ilk toplantıda çözümlenememesi halinde kanunda belirlenen üç haftalık süre içerisinde herhangi bir toplantı sayısına bağlı kalmadan görüşebilecekler.

ARABULUCULUK SÜRECİ İÇİN KİM BAŞVURU YAPACAK?

Taraflardan herhangi biri, kim uyuşmazlığın giderilmesini istiyor ise o yalnız başına karşı tarafın herhangi bir şekilde onayını almaksızın doğrudan arabulucuya başvurabilecek.

ARABULUCUK HER TÜRLÜ İLETİŞİM VASITASINI KULLANABİLECEK

Taraflara ait iletişim bilgileri, görevlendirilen arabulucuya büro tarafından verilecek. Arabulucu bu iletişim bilgilerini esas alır, ihtiyaç duyduğunda kendiliğinden araştırma da yapabilir. Elindeki bilgiler itibarıyla her türlü iletişim vasıtasını kullanarak görevlendirme konusunda tarafları bilgilendirir ve ilk toplantıya davet eder. 

ARABULUCULUĞUN FAYDALARI

Mahkemeden daha kısa sürer ve ekonomiktir. Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir. Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıklarınızı rahat bir ortamda ve açıkça konuşabilirsiniz. Süreçte konuşulan her şey gizli tutulur. Taraflara ait bilgilerin mahremiyeti önem taşır. Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de devam eder. Arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkınızı kaybetmezsiniz.