Kısıtlamalar başlıyor

Buna göre eğlence mekanlarının bulundukları bölgeler çok hassas, hassas ve az hassas kullanım alanı olmak üzere üçe ayrıldı.

Konut, hastane, çocuk ve yaşlı bakım evleri, öğrenci yurtları gibi yerler çok hassas yerler olarak belirlendi. Bu yerlere yakın olan yerlere eğlence mekanı açılamayacağı, var olan eğlence mekanlarının da kapatılacağı düzenlendi.

Oteller, eğitim kurumları ve dini tesisler gibi yerler ise hassas bölge olarak belirlendi. Hassas kullanım alanlarında faaliyet gösteren açık ve yarı açık yerlerde ise 24:00-07:00 arasında canlı müzik, konser, festival, miting, gösteri gibi açık hava faaliyetleri yasaklandı. Yasak olmayan saatlerde ise belirlenen ses yüksekliği sınırı aşılmamalı. Bir yılda 3 defa sınırın aşılması halinde açık veya yarı açık alan, açılır kapanır sistem olmadan doğrudan yapı ile kapatılmak zorunda bırakılacak.

Az Hassas kullanım alanlarında bulunan açık ve yarı açık mekanlarda ise canlı müzikte sınır yok ancak 24:00-07:00 arasında konser, gösteri, festival gibi nispeten daha büyük faaliyetler artık yasak. Az hassas kullanım alanlarına örnek olarak ise idare ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri gösterilmiştir.

Mevcut şartlara uymayan açık ve yarı açık mekanlar ise bir yıl içerisinde mekanlarını kapalı hale getirerek faaliyetlerine devam ettirebilirler. İstanbul’un en ünlü gece kulüpleri özellikle yaz aylarında bundan nasıl etkilenecek hep birlikte göreceğiz.

***

Yeni yıl ile birlikte getirilen en köklü hukuki değişikliklerden biri ise tutuklama ve adli kontrol tedbirlerine ilişkin yenilikler. Buna göre Sulh Ceza Mahkemeleri tarafından verilen tutuklama ve adli kontrol kararlarına itirazlara artık yargı çevresinde bulunan Asliye Ceza Mahkemeleri bakacak. Bir yargı çevresinde Sulh Ceza Mahkemeleri aynı zamanda Asliye Ceza Mahkemelerinin yaptığı işlere bakıyorsa burada itirazları Ağır Ceza Mahkemeleri nihayete vardıracak.

Bu yenilik ile birlikte tutuklama ve adli kontrol kararlarında denetimler çok daha sağlıklı yapılabilecek. Ayrıca Asliye Ceza Mahkemeleri de hak ettiği önemi tekrar kazanacaktır. Önümüzdeki dönemde tutuklama ve adli kontrol kararlarında çok daha sağlıklı sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum.

Pek çok insanın mağdur olduğu bir diğer konu ise adli kontrol tedbiri. Uzun süre devam eden soruşturma ve kovuşturma döneminde adli kontrole tabi kişiler imza atma, yurt dışı yasağı gibi tedbirlerde çok uzun süre karşılaşabiliyordu. Yeni yıl ile birlikte gelen düzenleme ile adli kontrolün gerekip gerekmediği en geç dört aylık aralıklarla kontrol edilecek. Masum olduğu halde uzun süre adli kontrol tedbiriyle karşılaşan pek çok vatandaşımızın mağduriyeti için çok anlamlı bir yenilik.