Koronavirüs geçirenlerin neden saçı dökülüyor?

Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre saç dökülmesi ortalama 56'ıncı günde başlıyor ve dökülme ortalama 76 gün boyunca devam ediyor. Bana ulaşan danışanlarımda ise hastalıktan sonra 6-7 ay boyunca süren özellikle kadınlarda erkek tipi dökülmeleri de gözlemliyoruz.

Bu durumu yaşayan kişilerin detaylı olarak kan tahlillerini yaptırıp, eksiklikler belirlendikten sonra uzmanın önereceği takviyelerin kullanılması oldukça önemli. Biotin, çinko, demir, vitamin D ve keratin içeren takviye gıdalar saç dökülmesinin önlenmesinde bizi oldukça destek veriyor. Sorunun sadece kozmetik bir sorun olarak görülmemesi gerekiyor. Sadece saç dökülmesine iyi geldiği düşünülen şampuanlar veya yağlar kullanmak size zaman kaybettiriyor.

Özellikle saç dökülmesinden müzdarip iseniz doğal antioksidanlar içeren yeşilçayı mutfağınızdan eksik etmeyin, günde 1-2 fincan Yeşilçay tüketmeniz bu süreçte oldukça önemli taze su ile demlenen kaliteli yeşilçayı aynı zamanda haftada 2 kez saç diplerinize masaj ile uygulayın ve 1-2 saat beklettikten sonra yıkayın.

Kuersetin içeren gıdalar veya takviyeler tüketmekte oldukça önem arzediyor. Kuersetin zengini gıdaların başında gelen soğanın suyu saç diplerine yine uygulandığında saç dökülmesini azaltmaya yardımcı oluyor. Rendelenmiş bir soğanın suyunu hindistan cevizi yağı ile karıştırıp saç diplerinize haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.

Silisyum kaynağı olan At Kuyruğu bitkisi saç dökülmesi şikayetlerinde sıklıkla kullandığımız şifalı bitkilerin arasında yer alıyor. 21 gün boyunca günde defa 1 At kuyruğu diğer bir adıyla Kırkkilit otu bitkisinden kendinize çay hazırlayabilir aynı zamanda hazırladığınız çayı saç bakımınızda kullanabilirsiniz.

Arı ürünlerinden de bu dönemde mutlaka destek alın, arı ürünleri hem hastalık döneminde hem de hastalık sonrası toparlanmada içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı sizi dinç tutacak,günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızı karşılamanıza destek olacaktır. Arı ürünlerine karşı alerjiniz yok ise günde 1-2 tatlı kaşığı yerli polen tüketmeye özen gösterin.

Saçlarınız 1 günde dökülmediği gibi 1 günde de dökülmenin durmasını beklemeyin ve düzenli olarak sabırla size uygun olan kürleri kullanmaya sabırla devam edin.

Saç dökülmesine karşı doğal losyon

1 lt su
2 yemek kaşığı Kırk kilit otu
2 yemek kaşığı Isırgan otu
2 yemek kaşiğı Lavanta
1 yemek kaşığı biberiye
2 yemek kaşığı doğal elma sirkesi

Tüm malzemeleri ısıya dayanıklı bir kaba alıp kısık ateşte 10-15 dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakın ve süzün. İçerisine elma sirkesini ilave edin. Her duştan 20-30 dakika önce saç diplerinize sıkın masaj ile uygulayın. Arzu edenler duştan çıkmadan son durulama suyu olarakta karışımı kullanabilirler. Haftada 2-3 gün kullanılması tavsiye edilir.