Mustafa Zafer: Toplu taşımada evcil hayvan seyahati

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü'nde tüm İstanbulluları ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Alınan karar ile bu tarihten itibaren evcil hayvanlar da sahipleri ile birlikte toplu taşıma araçlarını kullanabilecekler. Alınan karar doğrultusunda evcil hayvanlarla seyahat etmenin hukuki boyutlarını ele aldığımız yazımı birlikte inceleyelim.

EVCİL HAYVAN İLE SEYAHAT ETME ŞARTLARI

Düzenleme kapsamında toplu taşımada evcil hayvan ile seyahat etmeye ilişkin bazı şartlar var. Düzenlemeye göre farklı tür evcil hayvanlar için ise farklı şartlar öngörülmüş durumda.

EN ÖNEMLİ DÜZENLEME KÖPEKLER İÇİN

Şüphesiz ki en çok beslenen ve gerek davranışları gerekse de boyları ile düzenleme kapsamında en çok etki gösteren evcil hayvanlar köpekler. Yeni kurallara göre ise köpekler Küçük Köpekler; Orta ve Büyük Boylu Köpekler olarak ikiye ayrılmış durumda.

Ağırlığı 5 kg’nin altında olan köpekler küçük köpek, bundan ağır köpekler ise orta ve büyük köpekler olarak kabul edildi.

Küçük köpekler günün her saatinde Tasması ve Ağızlığı takılı olarak kucakta taşınabiliyorken, orta ve büyük boy köpekler, iş-okul yoğunluğunun yaşandığı 07.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatleri arasında toplu taşımada seyahat edemeyecekler. Bu saatler dışında orta boy ve büyük köpekler de yine tasma ve ağızlık takılarak zeminde sahibinin yanında durmak suretiyle seyahat edebilecekler.

REHBER KÖPEKLER İÇİN SAAT SINIRLAMASI YOK

Görme engelli veya başka sebeplerle rehber hayvana ihtiyaç duyan vatandaşların rehber köpekleri, boy ve kilo sınırlaması olmaksızın günün her saati toplu taşımada seyahat edebilecekler. Yine bu rehber köpeklerin de ağızlık ve tasma takmaları zorunlu.

KÖPEK DIŞINDAKİ HAYVANLARIN KAFESTE TAŞINMASI GEREKİYOR

Köpeklerden farklı olarka kedi, kuş veya sürüngen evcil hayvanların her zaman kendilerine ait özel kutularda taşınmaları gerekli. Bu hayvanların, evcil hayvan taşımak için tasarlanmamış el çantası, sırt/evrak/spor çantalarında veya karton kutularda taşınmaları ise yasak. Uygun şekilde taşınmayan evcil hayvanlar toplu taşımaya kabul edilmeyecekler.

EVCİL HAYVANLAR TOPLU TAŞIMA KOLTUKLARINI İŞGAL EDEMEYECEKLER

Toplu taşımada evcil hayvanların kutularının içinde, sahiplerinin kucağında veya zeminde seyahat etmeleri zorunlu. Bu hayvanlar toplu taşıma araçlarının koltuklarında bulunamayacak, bunların taşındığı kutular da yine koltukların üzerine konulamayacak

HAYVAN SAHİPLERİ EVCİL HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARDAN SORUMLU

Türk Borçlar Kanunu’nun Hayvan Bulunduranın Sorumluluğuna ilişkin hükümleri de bu düzenleme kapsamında aynen geçerli. Buna göre evcil hayvan sahipleri, hayvanlarının 3. Kişi ve kişiler ile toplu taşıma araçlarına ve istasyonlarına verecekleri zararlardan sorumlular.

Buna göre hayvanların 3. Kişilere saldırması, zarar vermesi, hasta etmesi veya toplu taşıma araçlarını kirletmeleri, bunlara zarar vermeleri halinde evcil hayvan sahipleri tamamen kusurlu olarak kabul edilecek ve sorumlu olacaklar. Yani, bir evcil hayvanın saldırısına uğrayan bir kişi uğradığı hastane masrafları ve çalışamamaktan ötürü uğradığı zararlar dahil her türlü zararını evcil hayvan sahibinden mahkemeler marifetiyle talep edebilir. Yine bu hayvanların toplu taşıma araç ve istasyonlarını pisletmeleri halinde bunların temizlenmesi uğruna yapılacak giderler de evcil hayvan sahiplerinden talep edilecek.

CEZAİ SORUMLULUK DA SÖZ KONUSU OLABİLİYOR

Evcil hayvanların 3. Kişilere verdikleri zararlar ısırma, tırmalama, yaralama vs. evcil hayvan sahibinin kendi eliyle vermiş olduğu zararlara denk tutuluyor ve buna göre cezai sorumluluk evcil hayvan sahiplerine yükleniyor. Yani bir evcil hayvanın toplu taşımada başka bir yolcuyu ısırması halinde evcil hayvan sahibi yaralama suçundan yargılanabilir.

Ayrıca, bu evcil hayvanların aşılarının tam olmaması ve bunlar ile temasa geçen / bunların saldırısına uğrayan kişilerin kuduz ve benzeri hastalıklara yakalanması halinde ise yaralama suçunun nitelikli hali gündeme geliyor, evcil hayvan sahipleri ağır hapis cezaları ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Bu sebeplerden ötürü toplu taşımaya alınacak hayvanların özellikle davranış eğitimlerinde başarılı, uysal, sakin ve en önemlisi sağlıklı ve aşılı olmalarına dikkat etmek önemli.