Okul alışverişlerine dikkat

2023/2024 Eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlığını yakından ilgilendiren okul alışverişlerinde dikkat edilmesi gerekenleri gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

SATILAN ÜRÜNLER AMBALAJINDA OLMALI

Çocukların eğitim öğretim yılı boyunca sürekli kullanacakları her an yanında bulunacak materyallerin alınması sırasında ambalajı bozulmuş, kutusunda olmayan yahut orijinal halinde değişiklik bulunan ürünlerin alınmaması çocuklarımız sağlığı açısından çok önemlidir.

Bununla birlikte ambalaj üzerinde yer alıp ürüne ilişkin uyarılar dikkatle okunmalı ve kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.

SATIN ALINACAK ÜRÜN ÇOCUĞUN YAŞINA UYGUN OLMALI

Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Zira çocuğun yaşına uygun olmayan ürünlerin, çocuğun kullanımına bırakılması istenmeyen sonuçların doğmasına neden olabilir. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.

ÜRETİCİ FİRMA BİLGİSİNE DİKKAT

İmalatçı/ithalatçı açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Markası ve modeli belli olmayan üzerinde Türkçe uyarılar bulunmayan ürünler satın alınmamalıdır.

ÜRÜNLER CE SERTİFİKALI OLMALI

CE Belgesi bir ürünün Avrupa Yönetmeliklerine göre asgari güvenlik seviyesine uygun olduğunu gösteren ve ürüne piyasada satılma ve AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı veren ürün pasaportudur. Bu nedenle başta boya malzemelerinde olmak üzere oyuncak görünümlü silgilerde, kalem traşlarda, oyun hamurlarında ve parmak boyalarında CE işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI DENETİM ALTINDA

Satın aldığınız ürünün ambalajının bozuk olması yahut ürüne ait paket üzerindeki bilgilendirmelerin yanıltıcı olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını anladığınızda bu durumu elektronik ortamda Cimer üzerinden yahut Ticaret Bakanlığı internet sitesi üzerinden şikâyet edebilirsiniz.