Sahte üniversitelere dikkat! Geçersiz bir diplomayla ortada kalabilirsiniz

0:00/ 0:00

Yurt dışında üniversite okuyacağım hayaliyle gerçekle ilgisi olmayan kurum ve kuruluşlara kayıt yaptıranlar dikkat, elinizde geçersiz bir diploma ile ortada kalabilirsiniz.  

Türkiye’de istediği bir programa yerleşemeyen ancak hayallerini gerçekleştirmek arzusuyla tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitim yolu ile diploma almak isteyenler dolandırıcıların tuzaklarından uzak durmalı ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından tanınmayan sahte üniversitelere kayıt yaptırmamalı. 

YÜKSEK ÖĞRETİM SINAVI YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

ÖSYM tarafından 19/08/2023 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumları sınavına giriş sonuçları açıklandı. Buna göre, sınava giren 3 milyon 527 bin 443 adaydan 898 bin 24’ü istediği kontenjanlara yerleşerek üniversite okuma hayaline kavuşmuş oldu.

İstediği bölüme yerleşemeyen milyonlarca öğrenciyi ağına düşürmek isteyen sahte üniversiteler sosyal medya hesapları üzerinden “sınavsız üniversite”, “mezuniyet sonrası şartsız denklik” gibi reklam ve duyurular yaparak öğrencileri tuzağa çekmeye çalışmaktalar.

HER ÜNİVERSİTENİN DENKLİĞİ YOK

Öğrenciler, yurt dışındaki her üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığı ve mezunlarına her halükârda denklik verileceği yönündeki yanıltıcı reklam ve duyurular konusunda dikkatli olmalılar.

YÖK tarafından yanıltıcı içeriklere ilişkin gerekli hukuki işlemler başlatılmış ancak öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için sosyal medyada yer alan bu tür yanıltıcı bilgilere itibar edilmemesi ve mezuniyet sonrası alınan diplomanın denklik sürecine tabi olduğu hususunun bilinmesi gerekir.

TIP, HUKUK, ECZACILIK VE MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNE DİKKAT

Özelikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitim yolu ile diploma vaadinin karşılığı yoktur. Bu tür sahte içerikler, hiç eğitim alamama, iddia edilen nitelikte eğitim alamama ya da denk bir diploma programı olmaması sonuçlarını doğurabilir. Öğrenciler ve aileleri hem para hem zaman kaybı yaratacak bu kurumlara karşı çok dikkatli olmalı.

Yabancı bir üniversitenin Türkiye temsilcisi olduğunu iddia eden ve o üniversitenin uzaktan eğitim yolu ile kısa sürede tıp, diş hekimliği, mimarlık ve hukuk diplomasını vadeden aracı kuruluşlara kesinlikle itibar etmeyin. Şirket adresi vererek adı sanı bilinmeyen üniversitelere kayıt yapan bu aracıların oyununa gelmeyin.

OKUL TANIMA BELGESİ SORGULANMALI

Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrenciler YÖK tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarını e-devletten görebilir. Bu internet adresinden gerekli kontroller sağlanabilir ve bunu kanıtlayıcı dokümanları alabilirler.

TANINIRLIK, DENKLİK İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversite olmanın öğrencilerin diploma denkliği almaları için tek başına yeterli olmamakla birlikte yine öğrencilerin denklik alabilmesi için öğrenim görülen ülkede eğitime devam ederek asgari gün şartını sağlaması gerekir.