Selam söyleyin o minik serçeye

Dayanak olarak ise Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinin 3. fıkrasında geçen halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerin aşağılanması suçu gösterildi.

Kanunda bu suçun işlenmesi şarta bağlanmış. Fiilin cezalandırılması için dini değerleri aşağılamak yetmiyor. Aynı zamanda kamu barışını bozmaya elverişli olması şartı da aranıyor. Vicdanlı insanlara sormak gerek. Sezen Aksu’nun şarkısında yer verdiği “selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e” sözü sebebiyle kamu barışının bozulacağından söz edebilir miyiz? Örneğin; Bu şarkı sebebiyle insanlar birbirine mi girdi? Sokakta gösteriler, protesto yürüyüşleri mi var?

Dini hassasiyetleri yüksek bir hukukçu olarak bu satırları yazıyorum. İslam inancına göre peygamberler günah işleyecek şekilde yaratılmamıştır. İnsana matuf hata ve yanlışlar Allah tarafından peygamberlerde tamamlanmaktadır. Dolayısıyla Sezen Aksu’nun söylediğine katılmak doğru değil. Ancak bir fiilin ceza kanunları tarafından cezalandırılması için doğrudan kanunla tanımlanan haline uyması gerekmektedir. Sezen Aksu’nun sözleri üzerinden kamu barışının bozulduğuna ya da bozulabileceğine inanmıyorum. Kaldı ki şarkının bütününe baktığımızda “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e” sözünün İslam inancında, Havva ile Adem’in yasak olan meyveyi yemesi sonucu insanların cennette yaşamı kaybedip dünyaya gönderildiği, bu eylem sebebiyle ise insanlığın belirsiz bir yaşama sürüklendiği anlatılmakta.

TCK’nın 216. maddesinde geçen bu suç yalnızca kasten işlenebilir. Yine şarkının bütününe baktığımızda Sezen Aksu’nun dini bir değeri aşağılama kastı olduğunu da düşünmüyorum. İnsanlığın güzel ama zor bir yaşama sürüklendiğini, Sezen yine kendine has üslubuyla anlatıyor. Tekrar vurgulamakta yarar var. O satırları doğru bulmam mümkün değil. Ancak desteklemediğim bir şarkı sözüne şartları oluşmadığı sürece suç demek popülist bir söylemden öteye gitmeyecek.

Sezen Aksu’yu şikayet edip, hamasi söylemlerle popüler olmaya çalışan meslektaşlarımı da anlıyorum. Ama siz de iyi biliyorsunuz ki Sezen Aksu bu şarkı sebebiyle ceza alsa bile, O hep var olacak. Sizler ise yoğun Türkiye gündeminde kaybolup gideceksiniz.