Tatilde tuzak var!

Vatandaşlar, gerçek dışı internet sitleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan satışlarla tuzağa çekilmekte hayal gibi geçmesi umut edilen bir tatil kabusa dönebilmektedir. Artan mağduriyetler karşısında bu satışlardan nasıl korunabileceğinizi ve dikkat edilmesi gereken hususları gelin yazımızda birlikte inceleyelim.    

Paranızla Rezil Olmayın!

Okulların kapanması ve bayram tatilinin yaklaşmasıyla beraber pandemi tedbirlerinin sona ermesiyle tatil fırsatını değerlendirmek isteyen vatandaşlar çeşitli rezervasyon fırsatlarından yararlanmak adına popüler siteler üzerinden binlerce seçenek arasından uygun fiyatlı gördüğü oteller üzerinden rezervasyon talebi oluşturmaktadır.

Ancak oluşturduğunuz bu rezervasyonların üzerine ödeme yapmanıza rağmen tatil yaklaştı derken hiç beklemediğiniz şekilde rezervasyon yaptırdığınız oteller üzerinde uygunluk olmadığı gibi sebeplerle aranarak çeşitli bahanelerle otel rezervasyonunuzun iptal edildiğini öğrenebilir ya da otel rezervasyonun yaptığını internet sitesi gerçek olmayan (fake) bir tur operatörüne ait olabilir.

Tatil Hayaliniz Suya Düşmesin!

Otel rezervasyonunun iptal edildiğini öğrenen vatandaş haliyle parasının da birkaç gün içinde iade edileceğini düşünmekte ancak iadenin aylar sonra tarafına yapılacağını öğrendiğinde ikinci bir şokla karşılaşabilmektedir. Oysaki tüketici, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi veya turun başlamadan önce iptal edilmesi hâllerinde bu değişikliği veya paket tur düzenleyicisi tarafından sunulan alternatif bir turu kabul edebileceği gibi sözleşmeden dönme hakkına da sahiptir. Sözleşmeden dönülmesi hâlinde paket tur düzenleyicisi veya aracısının, dönme bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren tüketicinin ödemiş olduğu tüm bedeli herhangi bir kesinti yapmaksızın derhâl iade etmesi zorunludur.

Tatil hayalinizin suya düşmesi bir yana yaptığınız ödemeyi geri alamadığınız için bir başka tatil seçeneğinden de mahrum kalabilir, bu sefer mağduriyetiniz katbekat artabilmektedir. 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun zorunlu sigorta ile ilgili hükümleri saklı olmak üzere, paket tur düzenleyicisi sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumludur. Tüketici boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebilir.

Dinlenmek ve şehrin stresinden uzaklaşmak için yaptığınız tatil hayalinin size zehir olmaması ve mağdur olan binlerce vatandaştan biri olmamak için rezervasyon ve ödeme yapmadan önce mutlaka turizm hizmetini satın aldığınız platformu araştırmanız gerekmektedir.

Bu Tuzağa Düşmemek İçin Ne Yapmalı?

İnternet üzerinden gördüğünüz bu acentelerdeki otel görselleri tamamen alakasız olabilmekte sizi mutlu eden bu görsellerin yanına bir de uygun fiyatlı konulan bu ilanlarla sizi kendilerine daha kolay çekebilmektedirler. Öncelikle referansı olan, daha öncesinde yakınınızda bu yeri tecrübe etmiş birisinin olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Referansın olması halinde ise yine de rezervasyon yapmadan önce ilgili yeri tarafınızca araştırarak doğruluğunu teyit etmeniz gerekmektedir.

Güvenli Ödeme Seçeneği!

Her ne kadar çeşitli rezervasyon fırsatlarından yararlanmak için hizmetin satın alındığı platform sizi son olarak ödeme bölümüne yönlendirse de ödeme yapacağınız acente ve otel hakkında bilgi sahibi olmadan ödeme yapmamalı, paranızı güvenilir olmayan adını ilk defa duyduğunuz teyide muhtaç otellere ve web sitelerine yatırmamalısınız.

Ücretinizi peşinen ödeyerek daha avantajlı olduğunuzu düşünürken aslında dolandırılabilirsiniz.

Ödeme yaparken özellikle otelde ödeme seçeneğini seçerek ücreti daha fazla olsa dahi güvenli bir şekilde ödemenizi yapabilir ve olası dolandırıcılıklara karşı önleminizi alabilirsiniz.  

Uyuşmazlık Halinde Nereye Başvurulacak?

Belirtmekte fayda var ki rezervasyon yaptırdığınız otel dahil olduğu sınıfın yönetmelikteki maddesindeki şartları taşımıyor (havuz, yeme, içme, genel kullanım alanlarındaki eksiklik vs.) ise ve yahutta yıldız sayısını fazla gösteriyorsa Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı birimlerinden belgenin iptali, uyarı cezası, yıldızının(seviyesinin) düşürülmesini isteme hakkınız bulunmaktadır.

Bununla birlikte 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında 15.430TL parasal sınır dahilindeki uyuşmazlıklar sebebiyle Tüketici Hakeme Heyetine başvuru yapılabilmektedir. (Kanunda yapılan değişiklik ile yasal sınır 1 Ekim 2022 Tarihinden itibaren 30.000 TL’ye çıkarılmıştır.) Belirtilen parasal sınırın üstünde kalan tüketici uyuşmazlıklarında ise arabulucu ile gerekli başvuru süreci tamamlanarak tüketici mahkemesi nezdinde başvuru yapılabilmektedir.