Temiz eller operasyonu gelir mi?

Dünyada hepimizin içini kasıp kavuran, yasa boğan, yaşamı anlamsız kılan bir süreçten geçiyoruz. Kendini insan olarak addeden herkes için çok hassas bir süreçten geçiyorken futbol dünyamızda normal şartlarda yeri yerinden oynatacak olaylar yaşanıyor. 

Galatasaray Sportif A. Ş. Başkan vekili Sayın Erden Timur, geçtiğimiz salı günü Aspor’da spor müdürlerinin karşısına çıkıp, bir siyasi lider edasıyla röportaj verdi. Geçtiğimiz sezon yaptığı, “Elimde kayıtlar var” açıklaması peşini bırakmıyordu. O da bu duruma açıklık getirmek istedi. 

Bana kalırsa zamanlama olarak hatalıydı. Ancak söylediği bir söz ortalığı kasıp kavuracak gibi duruyor.

Erden Timur’un söylediklerinin tamamı bir kenara dursun, futbolun içinde örgütlü bir yapı olduğundan bahsetti. Üstelik bu örgütün suç işlemek amacıyla kurulduğunu ve hatta Fenerbahçe tarafından kurulduğunu iddia etti. 

Öncelikle Erden Timur’un da bunu söyleyebilmesi benim için çok anlamlı. Çünkü Var Odası isimli programımızda futbolun içinde var olan paralel yapıların bir örgüt hiyerarşisi içinde çalıştığını söylediğimde tarih 25 Aralık 2021’di. Muhtemelen de spor basını içerisinde olan büyüklerimiz gülüyordu bana.

Sonrasında ilk olarak Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sayın Ali Koç, 7 Temmuz 2023’de yaptığı açıklamada, “Fenerbahçe’de adeta paralel bir kulüp yapılanması söz konusu” diyerek durumun vahametini ortaya koydu. Şimdi ise Galatasaray Kulübü’nün deyim yerindeyse fiilî Başkanı Erden Timur, benzer açıklamalar yaptı. 

KİMDİR BU ÖRGÜTLÜ YAPI? 

Futbol içerisinde olan bu örgütlü yapıyı anlamak için önce bu yapının icraatlarına ve çalışma sistemine bakmakta fayda var. Aslında spesifik olaylarla bu yapıları çözümlemekte mümkün. 

Örneğin, Galatasaray bu yıl Vecino isimli bir futbolcuyu Lazio’dan transfer edecekti. Basına Vecino ismi sızdırıldıktan birkaç saat içinde tam 250 bin adet tweet atılarak Vecino transferinin istenmediği söylendi. 250 bin insanın aynı anda böyle derin bir refleks verebilmesi ancak olağanüstü toplumsal facialarda mümkün olabilir. Dolayısıyla, o gece birilerinin Erden Timur’a örgütlü bir şekilde operasyon yaptığını söyleyebiliriz.

Bu kişiler Vecino yerine Galatasaray’a başka futbolcu satmak isteyen menajerler de olabilir. Vecino’nun, Galatasaray’da olacak olmasından rahatsız olan, rakip takım yöneticisi de olabilir. 

Çünkü özellikle X (Twitter) üzerinden örgütlenen bu yapılar, çoğunlukla sahte profillerle geniş kitlelere hitap ediyorlar. Kendi kimlikleriyle var olmadıkları için attıkları tweetleri de para karşılığı satabiliyorlar. Onların tek kırmızı çizgileri ceplerini dolduracak para. Bunun dışında bir kutsalları, bağlı oldukları bir kuruluş ya da denetim mekanizmaları yok. Bu sebeple kullanılmaya çok uygunlar.

Tabii bu yapılar sadece Galatasaraylı gibi görünen hesaplarda yok. Aynı şekilde Fenerbahçeli olarak görünen ama örgütlü bir şekilde hareket eden başka bir yapı daha var. Bu yapının da Fenerbahçe lehine hareket etmekten çok, temel hedefi kendi menfaati ve çıkarları.

Kendi istemediği yöneticiyi, futbolcuyu, hocayı getirtmeyecek güce sahipler. Erden Bey’in söylediği “temiz eller operasyonu yapılmalı ve benden başlayın” sözleri çok doğru. Ancak koskoca Fenerbahçe camiasını örgüt kurdurmakla itham etmek oldukça ağır. Umarım Fenerbahçe cephesinden aynı tonda bir cevap gelmez. Ligin henüz başındayız ve bu açıklamalarla ortalık çok karışır!