Türkiye'nin tümüne acil kodlu bir uyarı geldi... Bu tarihte pik yapacak, vatandaş korkudan tir tir titreyecek

Türkiye'de yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte yaz aylarının kabusu keneyle ilgili endişeler de arttı. Tüm Türkiye'ye yönelik yapılan acil kodlu uyarıda, kenelerin temmuz ayında pik yapmasının beklendiği ve herkesin bu tarihe karşı önlem alması gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin tümüne acil kodlu bir uyarı geldi... Bu tarihte pik yapacak, vatandaş korkudan tir tir titreyecek

Türkiye artık küresel iklim değişikliğini geçtiğimiz yıllara oranla çok daha yüksek ve şiddetli bir şekilde hissediyor. Doğanın dengesinin bozulmasıyla birlikte yaz aylarının en tehlikeli hayvanları yılanlar ve kenelerin ne zaman ortaya çıkmaya başlayacağı da merak edilmeye başlanmıştı. Yılanlar için 'hazirana dikkat' uyarısı yapılırken, bir uyarı da keneler için geldi.

AÇIKLAMALARI GÜNDEME GELDİ

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun'un açıklamaları gündeme geldi. 

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, kene ısırması nedeniyle meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarının Haziran-Temmuz aylarında en üst seviyeye çıktığını belirterek vatandaşları uyardı.

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, KKKA hastalığının keneler tarafından taşınan bir virüsle oluştuğunu söyleyerek ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular kendini gösterdiğini dile getirdi.

KKKA'nın ölümlere neden olabilen hayvan kaynaklı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dr. Uzun, "Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen ve 2003 yılında tanımlanan hastalık, her yıl Mart-Kasım ayları arasında görülmekte ve Haziran-Temmuz aylarında pik yapmaktadır. İlk kez Tokat yöresinde görülen hastalık ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesinin kuzeyi, Karadeniz Bölgesinin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeyinde görüldü. Hastalığın başlıca görüldüğü yerler Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerimizdir. Son yıllarda hastalığın görüldüğü alan genişlemiş olup, hemen hemen ülkemizin her bölgesinden vaka bildirimi yapılmaktadır" dedi.

ÖLDÜRMEYİN VE PATLATMAYIN

Uzm.Dr. Uzun, kene tutunmalarının sıklıkla ağrısız olduğu için, genellikle kişilerin keneyi tutunduktan çok daha sonra hatta kene kan emerek şiştikten sonra fark ettiklerini söyledi. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riskinin de o kadar azalacağını dile getiren Dr.Uzun, "Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerine sigara basmak, kolonya, gazyağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Vücuda tutunan kene, hiç vakit kaybedilmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet gibi materyal kullanılarak, ezmeden, patlatmadan hemen çıkarılmalıdır. Kene vücuttan çıkartıldıktan sonra, tutunma yeri su ve sabunla temizlenmeli ve daha sonra tentürdiyot ve baticon gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır" diye konuştu.