Uzmanlar uyarıyor! Balık yerken kılçığına dikkat! "Yemek borusuna kaçarsa öldürülebilir"

Geçtiğimiz günlerde Eski CHP'li vekil Haluk Pekşen 1 aylık yaşam mücadelesini, boğazına balık kılçığı kaçması sebebiyle kaybetmişti. Yaşanan bu üzücü olayın ardından uzmanlar vatandaşı uyardı.

Geçtiğimiz günlerde yemek borusuna balık kılçığı kaçması sonucu Eski CHP'li vekil Haluk Pekşen 1 aylık yaşam mücadelesini kaybetmişti. Yaşanan üzücü olayın ardından balık sezonununda açılmasıyla birlikte uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.

Erken teshiş çok önemli!

Genel Cerrah Muhammet Zübeyr Üçüncü, "Sezon açıldığı için balık kılçığı batmaları artık son dönemlerde gelmeye başladı. Burada asıl korktuğumuz şey geç kalınması. İlk dönemde başvuran hastalarımıza gerekli yardımı yapabiliyoruz ama uzun dönemde başvurduklarında enfeksiyon ilerlediğinde iltihap yayıldığında daha sıkıntılı bir süreç başlıyor"

Özellikle büyük balıkları yerken çok dikkatli olmak gerekiyor. "Balığın hangi türü olduğu da çok önemli. Çünkü küçük kılçıklar genelde takılmıyor ama büyük olanlar takılıyor"

Balık kılçığı ya da herhangi bir cismin boğazınıza takıldığını hissettiğiniz anda hastaneye gitmeniz gerekiyor. Çünkü vakit kaybıyla birlikte oluşan enfeksiyon ölüm riskini de arttırıyor.

Yüzde 25'lere varan ölümler

"Burda mediasten dediğimiz yemek borumuzun ve soluk borumuzun içinde bulunduğu boşluklardaki enfeksiyonların hem tanısı hem de takibi zor olabiliyor. Yemek borusuna bağlı olan delinmelerdeki süreçte yüzde 25'lere varan ölümler görülebiliyor. Haluk Pekşen'in ölümüne dair açıklama yapan kızı Ezgi Pekşen'de doktorların teşhis koyamadığı için zaman kaybettiklerini dile getirdi. 

Genel Cerrah Üçüncü, hastaların doktorlara yeterli bilgi vermemesinin önemine dikkat çekti. "Biz hastalarımızdan aldığımız bilgi ve beyanları üzerine tedaviyi şekillendiriyoruz. Burda batma veya herhangi bir şeyden şüphelenmiyorsak basit bir akciğer enfeksiyonundan şüphelenebiliriz. Hastamızın bize anlattığı hikayesinde bu detayı bize vermiş olması önemli. Balık kılçığı, yedikten sonra özellikle bundan şüpheleniyorlarsa doktora bunu iletmeleri gerekiyor ki gerekli tedavileri yapılabilsin"