Yabancı bakıcı çocuğunuzu döverse sınır dışı edilir mi?

0:00/ 0:00

Evinizde kalan, çocuk bakıcısı olarak çalıştırdığınız yabancı uyruklu bir kadın evladınızı döverse nasıl bir yargı kararıyla karşılaşırsınız? Şahit olduğum bir şeyi paylaşmak istiyorum.

Özellikle Türkmenistan, Özbekistan uyruklu birçok kadın Türkiye’de ya evlerde temizlikçi olarak ya da çocuk bakıcısı olarak çalışıyorlar. Maaşları da oldukça iyi. İstikrarlısını bulmak gerçekten çok zor. Ama bulan da iyisini buluyor. Bu piyasa oldukça hareketli.

İZNİ OLMAYAN DEPORT EDİLİYOR

Son dönemde İstanbul Emniyeti yabancı uyruklulara göz açtırmıyor. 39 ilçede denetimler aralıksız sürüyor. Oturma veya çalışma izni olmayanlar önce toplanma kamplarına oradan da ülkelerine gönderiliyorlar. Bu yüzden yabancı uyruklular da panik üst düzeyde. Çünkü yarısından fazlasının izni yok. Yeni izin çıkarmaları ise artık neredeyse imkânsız.

Geçtiğimiz haftalarda çok etkilendiğim bir olay yaşadım. Benim de yedi yaşında bir kızım var. Üstüne titriyoruz. Arayan bir arkadaşımdı. Bakıcı iki yaşındaki oğlunu dövmüştü. Bunu görenler, şahit olanlar vardı. Bir anne ve baba için en korktukları şey başlarına gelmişti. Hemen emniyet birimlerini bilgilendirdik. Kısa sürede kadın gözaltına alındı.

SERBEST KALDI

Kamera kayıtlarıyla olay tespitliydi. Adli Tıp raporu da şiddeti ortaya koyuyordu. Savcılık gözaltı kararı verdi. Tanık ifadeleri, kamera tespitlerinden sonra yabancı uyruklu kadın savcılığa sevk edildi. Tutuklanır diye bekliyorduk. Ama savcılık denetimli serbestlik kararı vermişti. Şok olduk! Peki bundan sonrası ne olacaktı?

Öyle karışık bir durumdu ki bu. O anne – baba kızgınlıklarını nasıl frenleyebilecekler? Bu işin psikolojik bir tarafıydı. Neyse en azından suça karıştığı için sınır dışı edilir diye teselli bulduk. Ama durum hiçte öyle değildi. Denetimli serbestlik verilen bir şüpheli gönderilemiyordu. Dava sonuçlanana kadar burada kalacaktı. Nasıl olabilir diye kendi kendime sormadan edemedim.

YARGILAMA BİTENE KADAR SINIR DIŞI YOK

Konuyu sorduğum emniyet yetkilileri de bundan çok rahatsızdı. “Gönderemiyoruz maalesef” dediler. Düzenleme böyleymiş. Ben de o zaman sormadan edemedim. Yani bu kadın şimdi başka birinin evinde iş bulup, yine çocuğa şiddet uygulayarak çalışmaya devam edebilirdi. Gerçekten inanılmaz bir hukuki boşluk bu. Bence atlanılmış, hatta hiç masaya bile götürülmemiş bir konu.

YARGISAL DÜZENLEME ŞART

Bir an önce bu konu ele alınmalı. Yargısal bir düzenleme yapılmalı. Yoksa birilerinin canını yakarak parasını almaya devam edebilir. İfadesi alınan yabancı uyruklu birinin yargılaması o olmadan da yapılabilir. Beraat ederse yasağı kalkar, etmezse bir daha bir ülkeye sokulmaz. Bu çok da zor olmasa gerek.