MOSSAD’ın Türkiye’deki dokuz hücresi

0:00/ 0:00

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), son aylarda Türkiye'de faaliyet gösteren İsrail İstihbarat Örgütü MOSSAD ajanlarının hücrelerini bir bir deşifre etti. MOSSAD'ın internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden oluşturduğu bir çevrimiçi operasyon merkezi kurduğu tespit edildi.

Türkiye tartışmasız kamu diplomasisi ve dış politikada dünyadaki en etkili ülkelerin başında geliyor. Bu durum istihbarat örgütlerinin de Türkiye’yi fazlaca merak etmesine neden oldu. Casusluk faaliyetlerini artırmaya başladılar. Ama bir bir deşifre olmaktan da kurtulamıyorlar.

Türkiye'de yaşayan yabancı kişileri teknik takibe alan özel eğitimli yedi casus daha kıskıvrak yakalandı. Yeni operasyonun ipuçları ise 2022'nin sonunda MOSSAD'a karşı yürütülen en büyük operasyonda gizliydi.

2010 yılında MİT ve MOSSAD HUMINT (İnsan İstihbaratı) protokolünü yürürlükten kaldırdı. Protokol gereği MOSSAD Ankara’daki irtibat ofisini kapatmak zorunda kaldı. Bu MOSSAD’ın gizli operasyonlarına ilk darbe olmuştu. Ama tabii ki durmadılar. Farklı taktikler ve kimliklerle yeniden casusluk faaliyetlerini yürütmeye başladılar.

ÇEVRİMİÇİ OPERASYON MERKEZİ

MİT'in İstihbarata Karşı Koyma (İKK) birimleri teyakkuzdaydı. MOSSAD ajanlarını ve işbirlikçilerini belirlemeye başladılar. Artık düğmeye basılmıştı. Türkiye’de örtülü operasyon yapmalarına izin verilmeyecekti. 2022'de MİT, MOSSAD'a karşı tarihi bir operasyona imza attı.

MİT'in İKK birimleri, MOSSAD'ın internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden oluşturduğu bir çevrimiçi operasyon merkezini tespit etti. Operasyon merkeziyle bağlantılı olarak Türkiye'de faaliyet gösteren çok sayıda kişinin varlığı belirlendi. 28'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 31'i yabancı uyruklu toplam 59 kişi belirlenmişti. Bu casusların görevi Filistinli şahıslar, kurumlar ve STK'lar başta olmak üzere MOSSAD tarafından belirlenen hedeflere yönelik bilgi, derleme ve araştırma faaliyetleri yürütüyordu. Bunun yanı sıra ilgili kişileri tehdit etme ve dijital platformlar üzerinden itibarsızlaştırmaya yönelik çalışmalar yapıyorlardı.

İNTERNET SİTESİ KURDULAR, ADAM YARALADILAR

MOSSAD, kullanmak için özellikle dedektifleri seçmişti. İş dağılımını iki gruba ayırdılar.  Dedektifler, biyografik bilgi toplama, keşif, tahkikat, fotoğraf/video dokümantasyonu, canlı takip, teknik yerleşme, canlı kurye bulma ve siber operasyonlar yürütme faaliyetlerinde bulundular.

İkinci grup ise internet siteleri kurdu. İnternette haber gazetesi planlayıp, takip, darp ve yaralama işlerinde görevlendirildi.

AJAN OLDUKLARINI İTİRAF ETTİLER

MİT İstanbul Bölge Başkanlığı, Ortadoğu ülkelerinden sorumlu 10 ayrı ekip oluşturdu. Türk saha ajanları MOSSAD tarafından uzaktan çevrimiçi yönlendirme tekniği kullanılarak Türkiye'de yaşayan yabancılara yönelik istihbari haber alma, GPS cihazı ile araç takibi, adrese dayalı Wi-Fi cihazların belirlenerek şifrelerinin kırılması ve ikametgâh adreslerinin tespit edildiğini belirledi. Artık isimler ve hücreler belirlenmişti. Terör polisiyle birlikte operasyon başlatıldı. Yakalanan yedi kişi MOSSAD’a çalıştıklarını itiraf etti.

DOKUZ HÜCRE

MİT İstanbul Bölge Başkanlığı İstihbarata Karşı Koyma Daire Başkanlığı birimleri, İsrail Gizli Servisi'nin ülkemize yönelik gerçekleştirdiği haber alma faaliyetlerini aylarca adım adım takip etti. Toplamda dokuz hücreyle bağlantılı 56 kişi MİT’in başarılı çalışmasıyla deşifre edilmiş oldu. Artık tüm istihbarat örgütleri şunun farkındadır; Türkiye eski Türkiye değil. Öyle rahat rahat at koşturamazsınız.