Güçlü istihbarat devletinin şifreleri

Millî İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 2022 Faaliyet Raporu’nda bir yazı kaleme alan MİT Başkanı Hakan Fidan, güçlü bir İstihbarat Devleti’nin nasıl oluştuğunun şifrelerini tek tek anlatıyor.

Sadece operasyonlarla değil, yurt dışındaki diplomasimizde de büyük rol oynayan MİT, sahanın her yerinde nasıl olunuru anlatıyor. Bu büyük başarının mimarı MİT Başkanı Hakan Fidan, 2022 Faaliyet Raporu’nda teşkilatın son çalışmalarını, hedeflerini anlatan bir yazı kaleme aldı. Yazı, Türkiye’nin son dönemde dünyada istihbarı alanda nasıl kritik bir rol oynadığını gözler önüne seriyor.

DEVLET DOĞRU BİLGİYE ZAMANINDA ULAŞIYOR

Hakan Fidan’ın yazısında dikkatimi çeken önemli noktalar oldu. Teşkilatın artık büyük istihbarat servisleriyle rekabet edecek bir kabiliyete erişmiş durumda olduğunu belirten Fidan, devletin doğru ve zamanında bilgilendirilmesinin önemine vurgu yapıyor: "Üretilen ön alıcı istihbarat, teknolojik kabiliyetler ve istihbarı bakış açısıyla analiz edilerek devletimizin üst kademesinin doğru bilgiye zamanında ulaşmasına önem verilmiştir. Belirsizliklerin normal kabul edildiği yeni uluslararası sistemde, doğru ve zamanında üretilen nitelikli istihbarat çok daha önemli hale gelmiştir.” 

AJAN AĞLARI NASIL ÇÖKERTİLDİ?

Son dönemde hem İran hem de İsrail ajanlarına yönelik çok kritik operasyonlar yapılmış, önemli hücreleri de çökertilmişti. Fidan, medyada büyük ses getiren bu operasyonlara da dikkat çekmiş: "İletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve sosyal ağların beraberinde getirdiği imkânlar millî güvenliğimizi ve menfaatlerimizi hedef alan casusluk faaliyetleri için de yeni fırsat pencereleri ortaya çıkarmaktadır. Bu durumun bilinciyle teknolojik imkân ve istihbarı yeteneklerini sürekli geliştiren MİT, istihbarata karşı koyma alanında yürüttüğü çalışmalarla ülkemizi hedef alan ve geleneksel casusluk faaliyetlerinin ötesindeki pek çok girişimi deşifre etmiş, birçok ülkenin Türkiye üzerinden diğer ülkelere yönelik çalışmalarını ortaya çıkarmış ve ajan ağlarını çökertmiştir."

OYUN DEĞİŞTİRİYOR

MİT dış politikada da etkin rol oynuyor. Hatta büyük bir oyun değiştirici, iyi bir arabulucu konumunda. Hakan Fidan bunu şöyle ifade ediyor: "İstihbarat diplomasisi çalışmalarıyla devletimizin yürüttüğü müzakerelerde gri alan bırakılmaması ve ülkemizin dış politikasına ilişkin hassas konuların devletlerarası resmi görüşmelere zemin teşkil edecek olgunluğa getirilmesi sağlanmıştır. Çatışma bölgelerinde ise ülkemizin çıkarları doğrultusunda aktif görevler üstlenilmiştir. Nitekim MİT, 2022'de Suriye, Ukrayna, Libya gibi sahalarda operasyonel çalışmaların yanı sıra müzakerelere yön verilmesi, taraflar arasındaki dengelerin tesisi ve kriz yönetim süreçlerinin koordine edilmesi konularında üstlendiği görevleri layıkıyla yerine getirmiştir." 

YARDIMLARIN KALBİNDE

Hakan Fidan’ın vizyonu MİT’i dünyanın en etkili ve saygı duyulan istihbarat örgütü haline getirdi. Toplumun her kesiminin saygı duyduğu, hainlerin ise ismini duymaktan kaçındığı MİT, Türk milletinin omzunu yasladığı bir kale olarak yerinde sapasağlam duruyor, durmaya da devam edecek.

MİT, vatan savunmasının yanı sıra milletin ihtiyaç duyduğu her yerde yerini almaktadır.

Deprem bölgelerinde de büyük hizmetler sağlayan teşkilat, uluslararası yardımların hızlanması konusunda da operasyonun bizzat kalbindeydi.