2023 yılı asgari ücretlinin maaş haciz miktarı

Asgari ücretle çalışan işçinin maaşına haciz konulabilir mi, işçi maaşının kaçta kaçına haciz konulabilir, işverenin maaş haczinde herhangi bir sorumluluğu bulunur mu gibi sorulara cevap aradığımız yazıyı birlikte inceleyelim.  

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununa göre maaş ve her nevi ücretler üzerine kısmen haciz konulabilmekte ve alacaklının alacağına bu yolla kavuşması sağlanabilmektedir. Buna göre, haciz olunan miktar maaşın dörtte birinden az olamamakla birlikte maaş üzerine birden çok haciz konulması halinde bunların sıraya konulacağı ve sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesinti yapılamayacağı hususu kanunun 83. maddesi ile düzenlenmiştir.

ASGARİ ÜCRETİN ¼ ÜZERİNE HACİZ KONULABİLİR

2023 yılının asgari ücret net ödemesi 8 bin 506,80 TL olarak belirlenmiş olduğundan işverenler tarafından asgari ücretli işçinin maaşına konulmuş hacizlerdeki kesintinin bu miktar maaşın dörtte biri nispetinde kesilerek haciz koyan icra dairesinin hesabına göndermesi gerekmektedir.

2023 YILINDA İŞÇİ MAAŞINDAN EN ÇOK 2 BİN 126,70 TL KESİNTİ YAPILABİLECEK

Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir. Maaş haczini kanunun emrettiği düzen ve titizlikte icra dosyasına yatırmayan işveren kesinti yaparak icra dosyasına ödemesi gereken miktar kadar sorumlu olacaktır.

MAAŞ HACZİNDEN KESİNTİ YAPMAYAN İŞVEREN SORUMLU OLACAK

İşveren tarafından maaş haciz yazısının kendisine tebliğ edilmesini takip eden ilk ay üzerine borçlu-işçinin maaşından kesinti yaparak icra dosyasına ödeme yapmayan işveren, borçlu-işçinin maaşından kesinti yapıp icra dosyasına göndermek zorunda olduğu miktar kadar malvarlığı üzerine haciz konulabilir.

MAAŞ HACZİNDE ÜCRETİN TESPİTİ

Maaş haczinde işçinin aldığı maaşın belirlenmesi hususunda bir tereddüt yaşanması halinde borçlu-işçinin ne kadar maaş aldığının tespit edilebilmesi için, haczi uygulayan icra dairesi tarafından SGK ‘dan Hizmet dökümünün talep edilmesiyle birlikte işçinin tam olarak ne kadar maaş aldığı saptanabilecektir.  

Yargıtaya göre, işçinin maaşı üzerine konulan hacizde işveren sorumludur.

Buna göre 02/06/2020 tarihli emsal kararında, "icra dairesince maaş haciz müzekkeresinin muhatabı olan özel ya da tüzelkişi işveren borçlunun ücreti üzerine haczin konulduğunu ve borçlunun maaş ve ücret miktarını bir hafta içinde icra dairesine bildirmek ve borç bitinceye kadar icra dairesinin bildirisi gereğince haczedilen ücret miktarını kesip hemen icra dairesinin banka hesabına göndermekle yükümlüdür. Yasada belirtilen sürede cevap verilmediği takdirde işveren durumundaki gerçek ya da tüzelkişinin sorumlu olacağında kuşku yoktur" şeklinde hüküm kurulmuştur.