31 Mart gecesi ekranlardaki yazı REKLAMLARI İZLEDİNİZ olacak

Adayların açıklanmasıyla birlikte, daha doğrusu her adayın isminin açıklanmasının ardından pek çok olasılık ve tahminler ortaya atılır. Matematik hesaplar da yapılır ki buna ben de sıklıkla başvuruyorum. Özellikle de 14 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinin sonuçlarını, elimizdeki en kesin veri bu olduğu için hatırlatıyorum.

Misal Ankara’da daha önceki seçimde Mansur Yavaş’a oy veren Millet İttifakı bileşenleri olan İyi Parti, DEM, SP, GP, Deva, Zafer Partisi’nin yüzde 20’ye ulaşan oylarının hepsinin Mansur Yavaş’a mı gideceğini düşünmeliyiz? Tabii ki değil. Bu durumda 2019 seçimlerinde sadece iki puan farkla seçilen Mansur Yavaş’ın seçilebilme ihtimali nedir sizce?Tamam yerel seçim kodları ayrı yazılır ama bunu mutlaklaştırmak da bir o kadar yanlıştır. Üstelik şimdi Turgut Altınok gibi bir aday varken.

Ankara’da Asal tarafından yapılan kamuoyu araştırmasında Turgut Altınok ile Mansur Yavaş arasında fark, Altınok sahaya iki üç gün önce çıktığı halde şimdiden iki puana düşmüş durumda. Turgut Altınok ise yaptığı açıklamada bir başka araştırmada kendisinin önde çıktığını, hedeflerinin aradaki farkı daha da artırmak olduğunu söyledi.

İstanbul’a sonra geliriz ama Ankara’da geçen beş yıl içinde hizmet belediyeciliği yapılmadı. Yavaş verdiği sözlerin yüzde 90’ını yerine getirmedi. Turgut Altınok ise bunu hatırlatıp Ankara’ya altın çağını yaşatacağını söylüyor ama Mansur Yavaş’ın seçimi kazanmak için inanılmaz ölçülerde para dağıttığı haberleri geliyor. Öyle ki sosyal yardım adı altında dağıtılan ve harcanan paranın haddi hesabı yok. Seçimi kazanmak için belediye binasını satacak noktaya kadar gelmiş durumdalar. Aynı şeyi Ekrem İmamoğlu katmerli olarak yapıyor ve bir de bunu belediye bütçesinden reklamlarla, ilanlarla belediye çalışması adı altında duyuruyor. Harcanan paralara bir de onlar için reklam giderleri eklendiğinde belediyenin bütçe zararı neden milyarlarca lirayı buluyor insan şaşırmıyor. Düşünün İBB’de 80 milyon lira ile alınan bütçe açığı ve ZARAR 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla 2,8 milyar avro, yani 70 milyar lira. İBB'nin borcu 2019'dan bugüne döviz bazında tam yüzde 52 artmış durumda. Türk lirası bazında ise yüzde 373 arttı.

Bu paralar nereye gitti?

Nereye gidecek? Konserlere, reklam ve tanıtımlara, kurultaylara ve seçim çalışmalarına… Bir de bol keseden dağıtılan ihaleleri buna ekleyin varılacak sonuç bu.

Düşünün 2024 bütçesi 213 milyar lira, borç 70 milyar lira… O halde Cumhur ittifakı adayları bu çılgınca para harcamayla oy toplama yarışına karşı nasıl mücadele edecekler? Şimdi Murat Kurum’ a ve Turgut Altınok’a baktığımda bir belediye başkanı adayı olarak sadece hizmet odaklı değil, ülkemizdeki ve bu iki büyük kentimizdeki sosyal ve ekonomik durumu dikkate alarak kalıcı çözümler sunmaya başladılar. Mansur Yavaş ve İmamoğlu dağıtabilecekleri kadar parayı dağıtıp seçimi kazanmayı, BENDEN SONRA TUFAN demeyi hedefliyorlar. Bu çok tehlikeli. Paralar dağıtıldı, seçim kazanıldı. Ya sonra? Vatandaş el elde baş başta kalacak.

Bakın Turgut Altınok buna karşılık ne diyor:

Ankara’da metro ve kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Ankara’da kira fiyatları çok yüksek. Dar gelirli vatandaşlarımıza uygun konutlar yaparak kira fiyatlarının düşmesine yardımcı olacağız. Ankara’da bizim dönemimizde meyve ve sebze fiyatları da ucuzlayacak Gençlerimize, çiftçilerimize, sanayicilerimize çok sayıda projelerimiz var.”

Yani KALICI İYİLEŞME’nin vaatlerini veriyor.

İstanbul ise bir DEPREM KENTİ… Ciddi bir dönüşüme ihtiyaç var. Malum İmamoğlu deprem bütçesini yüzde 5.8’den aldı bugün 1,5’a indirdi.100 bin konutu dönüştüreceğiz dedi, birkaç yüz adet bina ile sınırlı kaldı. Ama bir de ilçe belediyelerinin yaptığı kentsel dönüşüme takoz koyarak beş ilçede 43 dava açtı. Bunlardan biri Esenler'deki 60 bin konutluk kentsel dönüşüm projesiydi.

"Suya indirim" dedi, bindirdi. “12 yaşından küçük çocuklara parasız ulaşım” dedi, bırakın onu zam yaptı. Öğrencilere 50 liralık kart vaat etti bugün 250 lira. İBB meclisi yüzde 40 indirim kararı aldı iki kez, onu da uygulamıyor. Şimdi tutmuş öğrenci diye birilerine para dağıtıyor. Ama reklamı iyi doğrusu. Üç beş adet Kent Lokantası'nı İBB imkânlarını kullanarak duyurdu. Oysa AK Partili ilçe belediyelerinin MİLLET LOKANTALARINDAN kimsenin haberi yok. AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın işte bunu yapması gerek.

Bugün Murat Kurum seçim projeleri lansmanının ilkini yapacak. Ben de orada olacağım. Kurum’un aylardır sürdürdüğü saha çalışmasının neticesini, halka dokunacak, İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak kalıcı projeleri sunacağını kuvvetle tahmin ediyorum.

Kısacası 31 Mart gecesi her şey belli olacak.

Seçim sonuçları açıklanırken ekranlarda yer alacak KJ’nin REKLAMLARI İZLEDİNİZ olması gerek. Çünkü sadece reklam vardı geçen beş yılda.