5 Soruda estetik operasyonunun hukuki boyutları

Estetik operasyonun hukuki niteliği nedir sorularına cevap aradığımız yazımızı gelin birlikte inceleyelim.

Estetik operasyonları kimler yapabilir?

Estetik cerrahi hastaların talebi doğrultusunda vücut imajının daha güzel bir görünüm sağlaması için yapılan operasyon ve girişimlerdir. Yapılacak operasyonların alanında uzman hekimler tarafından yapılması büyük bir öneme sahiptir. Ticari saikle hekimlik bilgisinden uzak kimseler tarafından klinik görünümünde açılan işletmelerden uzak durmak ta insan sağlığı açısından önemlidir.   

Hekimlik unvanına sahip olmayan kişilerce yapılan müdahaleler sonrasında ne yazık ki istenilmeyen sonuçlar doğabilmektedir. Bu nedenle, hastaların kabul edildiği merkezlerin yahut klinik görünümdeki iş yerlerinin hekim ya da hekimler tarafından işletilmesi, operasyona katılan hekimlerin alanında uzman kimseler olduğunun hasta tarafından tespit edildikten sonra tıbbi destek ve yardım alınması gerekmektedir.

Aksi halde bir hekim kontrolünde gerçekleştirilmeyen tıbbi operasyonlarda eskisinden daha güzel olmak yerine çok daha ağır sonuçlar ile karşılaşılması mümkündür.

Hangi Şartlarda Estetik Operasyonlar Yapılabilir?

Herkes kendini iyi hissetmek ve mutlu olabilmek için vücudunda olumsuz olduğunu düşündüğü bölgeye daha güzel bir görünüm kazandırmak için estetik yaptırma arzusuna sahip olabilir. İç dünyamızı yakından ilgilendiren dış güzelliğimiz; ruh halinin bozulması, özgüven kaybı, çekinme, sosyal hayata girememe gibi çıktılarla depresyon ve toplumdan kendini dışlamaya kadar verebilen süreçlere neden olabiliyor.

Sadece tıbbi gerekçeler ile değil, anlattığımız gibi kişinin kendini mutlu ve güzel hissetmesi adına da estetik operasyonlar yapılabilmektedir. Ancak uygulanan işlem tıbbi müdahale olduğu için, hastane ortamında yapılması ve hastane kayıtlarının da tam olarak noksansız şekilde tutulması gerekmektedir.

Nitekim, tıbbi müdahalelerde hastanın rızasının alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Yüklenicinin (hekimin) söz konusu operasyonla ilgili hastaya karşı özen ve sadakat yükümlülüğü vardır.

Hastayı Aydınlatma Yükümlülüğü Nedir?

Aydınlatılmış onam süreci; hastanın kendisine uygulanacak herhangi bir tıbbi işleme onay verebilmesi ya da reddedebilmesi için yeterince bilgilendirilmesi, aldığı bilgi üzerine düşünmesi, özgür seçimine dayalı olarak kararını vermesi sürecidir.  Aydınlatma yükümlülüğü hekimce, müdahaleden önce ve uygun bir şekilde yerine getirilmelidir. Hastaya operasyon esnasında yapılacak tıbbi işlem, bu tıbbi işlem sonucunda başarı şansı, işlem sonrasıyla ilgili olası sorunlar ve varsa alternatif tedaviler, işlemin boyutu ve sınırları, olumlu ve olumsuz sonuçları ve bunların neden olabileceği komplikasyonlar hakkında yeterli ölçüde ve anlaşılabilir bir dille bilgi verilmesi gerekmektedir. 

Aydınlatma yükümlülüğünün ihlali halinde hekim, hukuka aykırı bir müdahalede bulunmuş olduğundan, bundan kaynaklanan maddi ve manevi zararları tazmin ile sorumludur.

Estetik operasyonda hastanın rızası alınmalı mıdır?

Her türlü tıbbi müdahale açısından olduğu gibi estetik operasyonda da hastanın rızası aranmalıdır.  Bunun için de hasta gerektiği ölçüde bilgilendirilmeli ve aydınlatılmalıdır. Ancak sadece hasta rızasının alınması amacı taşıyan yeterince bilgi verilmemiş yazılı metinler hukuken yeterli görülmemektedir.

Estetik Operasyonların hukuki niteliği nedir?

Uygulamada estetik operasyonlar Türk Borçlar Kanunu’na göre eser sözleşmesi niteliğinde sayılmaktadır. Yargıtay’ca, estetik operasyonlarının eser sözleşmesi hükümleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde yerleşik içtihat belirlemiş olup, doktrinin konuya yaklaşımı da aynı yöndedir.