ABD’den gelecek esrarengiz isim kim?

Önümüzdeki hafta ABD’den önemli bir isim Türkiye’ye geliyor. Kritik kurumların yöneticileriyle toplantılar yapacak. Peki bu isim kim, neden geliyor?

Rusya-Ukrayna savaşı beraberinde büyük krizleri getirdi. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri özellikle ekonomik olarak Rusya’ya büyük darbeler vurdu. Uçuşlar kapatıldı. Banka sistemleri durduruldu. Bir Rus vatandaşının artık Avrupa’da yaşaması neredeyse imkânsız.

Rusya’nın 2017’de kabul edilen yasa ile kurulan ulusal ödeme sistemi Mir’i geçtiğimiz haftalara kadar Türkiye’de kullanılabiliyordu. Amerika Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yaptı.

Rusya ile yakın ilişki içerisinde olan Türkiye son ana bu baskılara dayandı. ABD ekonomik olarak Türk bankalarını “iş yaptırmayız” diyerek tehdit ediyordu!

İki hafta önce iki özel banka, son olarak üç kamu bankası, Mir’den çıktıklarını duyurdu.

Bankalar, ABD yaptırımıyla karşı karşıya kalmamak için bu sistemi artık devre dışı bıraktılar.

Kremlin bu duruma tepki göstererek, “Mir banka kartlarını kullanmayı bırakan Türk devlet bankalarının benzeri görülmemiş ABD baskısı ve yaptırım tehdidi altında olduğunu ve kararın bu nedenle alındığını" belirtti.

ABD’Lİ BAKAN YARDIMCISI GELİYOR

ABD’den gelecek esrarengiz isim kim? - Resim : 1

Bütün bu gelişmelerin gölgesinde önümüzdeki hafta ABD’den kritik bir isim Türkiye’ye geliyor.

Kim olduğunu araştırdım. Bu kişi, ABD’nin en üst düzey yaptırım politikası pozisyonu olan Terör Finansmanı ve Mali Suçlardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Rosenberg.

Rosenberg, Türk bankalarının Mir sisteminden çıkmasının hemen ardından Türkiye’ye gönderildi.

Öğrendiklerime göre, Elizabeth Rosenberg önümüzdeki hafta Türk bankalarının üst düzey yöneticileriyle görüşecek. Belli ki ABD’nin uyarılarını, mesajlarını Türk bankalarına iletecek. İş birliği mesajı verecek.

Şimdi gözler bu ziyaretin ardından Türk bankacılık sisteminde ne gibi değişikler olacağına çevrildi.

Detayları aldıkça köşemden paylaşmaya devam edeceğim.