Ağız sağlığınız için doğal alternatifler

Bu hafta sizlere ağız bakımı ile ilgili vereceğim doğal tariflerin yanında oil pulling, yani Yağ çekme yöntemi, ile ilgili de bilgi vermek istiyorum.

Yaklaşık 5 senedir her sabah güne hindistan cevizi yağı ile oil pulling yaparak başlıyorum. Artık benim için her sabah yüzümü yıkamadan farksız olan bir ritüel oldu. Aslında bu yöntemin kullanımı çok eski zamanlara dayanıyor.

Bu yöntem ağzımızda bulunan zararlı mikroorganizmaların ve toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlamaya yardımcı. Aynı zamanda diş eti çekilmesi sorunu yaşayanlar için de oldukça önemli, diş eti kanaması yaşayanlar, sindirim ve mide şikayetleri olanlarda da oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan alerjik sorunları olanlara da denemelerını şiddetle tavsiye ederim.

Peki uygulama nasıl yapılıyor? Öncelikle oil pulling için ideal yağın seçilmesi gerekiyor. Dediğim gibi benim tercihim soğuk preslenmiş hindistan cevizi yağı ama zeytinyağı veya susam yağı da tercih edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, bedenimize ve ağız sağlığımıza olan faydalarından ve lezzetinden dolayı benim ilk tercihim.

Ağız sağlığınız için doğal alternatifler - Resim : 1

Her sabah uyandığınızda daha su içmeden bu işlemi yapmanız gerekiyor. Ağızda çalkalanan yağın ise asla yutulmaması gerekiyor. Uygulama için en ideal zaman 15-20 dakikalık bir uygulama ama ilk başlayan için zor olabiliyor ve başlarda çene ağrıları yaşanabiliyor. O yüzden bir anda hemen kendinizi zorlamayın ve 5'er dakikalık uygulamalarla başlayın. 

Meyan kökü ağız içinde aftlara neden olan mikroorganizmalar ile savaşınızdaki en iyi yardımcınızdır.

- 1 bardak kaynamış su
- 1 adet meyan kökü
 
Bir cezvenin üzerine kaynamış suyu ve meyan kökünü koyun ve kısık ateşte 2-3 taşım kaynattıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3 defa bu su ile ağzınızda gargara yapın.
 
Arzu ederseniz saçak şeklinde satılan meyan kökünden ufak bir parça alıp iyice ağzınızda emerek de aftlara dur diyebilirsiniz.
 
Diş eti rahatsızlıklarına ada çayı
 
Diş eti rahatsızlıklarınız var ise ada çayının antiseptik, iltihap kurutucu ve iyileştirici özelliklerini taşıyan ağız gargarasını evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
 
- 1 bardak kaynar su
- 1 tutam adaçayı
- 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
- 5 damla propolis
 
Adaçayınızı demlemek için cam demliğinize alın ve üzerine 1 bardak kaynamış suyu ilave ederek ağzı kapalı şekilde 10 dakika demlendirin. Süzdükten sonra içerisine deniz tuzunu ekleyip tamamıyla erimesini sağlayın ve propolisinizi ekleyin.

Sabah akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargaranızı kullanabilirsiniz. 1 hafta boyunca buzdolabında kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz.

Ağız kokusuna ferahlatıcı gargara
 
- 125 ml su 
- 1 çay kaşığı bitkisel gliserin
- 10 damla nane uçucu yağı

Bu tarifi hazırlamak oldukça pratik, kullanım kolaylığı olması açısından spreyli bir şişenin içerisinde hazırlayabilirsiniz. Tek dikkat edilmesi gereken musluk suyunun kullanılmaması.