Cranberry (Turna Yemişi) faydaları

Bu hafta ki yazımda özellikle Cranberry'i seçmenin nedeni son zamanlarda danışanlarımın idrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin artması, her zaman üstüne basa basa söylediğim gibi teşhis ve tedavi hekimlerin işi... Fakat gerek pandemi kaynaklı insanların hastaneye gitmeyi arzu etmemesi, gerekse teşhisi koyulmuş olmasına rağmen ek destek tedavisi arayışında olanlar için sıklıkla önerdiğimiz Cranberry'nin (Turna yemişi) faydalarından bahsetmek istiyorum...

Cranberry ile Yaban mersinin aynı meyve olmadığınıda tekrardan hatırlatmak isterim..

Cranberry'nin idrar yolları enfeksiyonlarında kullanımı oldukça yaygın özellikle Amerika'da geneleneksel kullanımı oldukça fazla, idrar yolu enfeksiyonu şikayeti olanların Cranberry özütü içeren kapsulleri veya konsantre içececeklerini sıklıkla kullandıklarını biliyoruz. Aynı zamanda ödem şikayeti olanlarında Cranberry'den destek alabileceklerini söyleyebilirim. Mayhoş tadı ile benim sıklıkla salatalarda kullandığım anti oksidanca zengin meyvelerden, benimde Cranberry ile tanışmam Amerika'ya yaptığım seyahatlerde başladı diyebilirim.

Süper besinlerin içerisinde yer alan Cranberry'nin bir diğer faydası ise hafızayı güçlendirip, konsantrasyonu arttırması. Günde ufak bir avuç Cranberry'i tek başına tüketebileceğiniz gibi salata, yoğurt veya smootielerinize ekleyebilirsiniz.

Bazı çalışmalar Cranberry'nin başta prostat olmak üzere karaciğer, meme ve kolon kanserini önlemeye ve yavaşlatmaya destek olduğunu gösteriyor. Tabi ki sınırlı olan bu çalışmalarda tedaviniz boyunca hekiminizle görüşerek beslenme planınıza ekleminizde oldukça yarar var.

Lif ve C vitamini bakımından zengin olan Cranberry tokluk hissiniz artırırken, metabolizmanızı hızlandırıp kilo vermenize yardımcı oluyor.

Ağız ve diş sağlığına da olumlu etkileri olan Cranberry, diş eti çekilmesi problemi yaşayanlar için bir diğer destekleyici tedaviden biri...

British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre hergün 1 bardak şekersiz Cranberry suyu içen kişilerde HDL (iyi kolestrol) oranlarında yüzde 10'luk artış olduğunu bildirdi.

Düzenli kullanımda ise içeriğinde polifenoller sayesinde kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu bildirilmiş...

Bağışıklık sistemimize de olumlu faydaları olan Cranberry aynı zamanda cilt sağlığımız içinde oldukça faydalı...

İdrar yolu enfeksiyonları için Cranberry suyu tarifi

1/2 lt su
2 yemek kaşığı Cranberry
Kısık ateşte 10 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılıp dinlendirilir ve ılıdıktan sonra süzülüp sabah akşam 1 bardak içilir.

Arındırıcı Cranberry çayı

1,5 lt su
2 yemek kaşığı Cranberry
1/2 dilimlenmiş elma
1 kabuk tarçın
1 dilim taze zencefil
3-4 karanfil
Kısık ateşte 10 dakika boyunca ısıya dayanıklı bir kabın içerisinde karışımızı kaynatın, bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatarak 10 dakika demlendirip süzün... Gün boyunca 2-3 bardak tüketebilirsiniz... Düzenli kullanımda 14 gün kullanıp 3-4 gün ara veriniz.