Duygu değişimlerinde iştahla başa çıkmanın yolları

Ülkemizde yaşanan deprem ve sel haberleri sonrasında gündemi yakından takip eden kişilerde en çok karşılaştığımız şeylerden biri; kaygı, stres ve üzüntüye bağlı olarak iştah dengesinde de büyük değişimler yaşanması. Bu değişimler çok normal olmakla birlikte, insan bedeninin sorunlarla başa çıkabilmek için yarattığı evrimsel mekanizmalardan sadece bir tanesidir. Bu sebeple onu tamamen ortadan kaldırmak yerine onunla yaşamayı öğrenmeliyiz.

Yapılan araştırmalar yaşanan stres ve üzüntü sonrasında bazı insanların iştahının arttığını, bazı insanların da azaldığını göstermiş. Fakat iştahı artanlar artmayanlara göre daha fazla. Ben her ikisinde de neler yapabiliriz onlara değineceğim. Özellikle deprem sonrası birçok depremzedenin gerekli yiyecekleri bulamaması sebebi ile birçok kişide “onlar yiyemiyorken benim de yemeye hakkım yok” duygusu oluştuğu için iştahsızlıklar başlamış olabilir. Bu durumda ilk etapta kendinizi zorlamak yerine duygularınızı yaşayabilirsiniz. Fakat hızlı bir şekilde beden ağırlığınızın yüzde 10'undan fazlasını kaybetmeye başlarsanız sağlığınızı korumak için mutlaka önlem almalısınız.

İştahsızlık yaşıyorsanız:

1- Bir anda çok fazla yemek yerine az az sık sık beslenmeye özen gösterebilirsiniz

2- Çinko içeren besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz (fındık, ceviz, yağlı tohumlar vb.)

3- Meyveli smoothie ve içeceklerden destek alabilirsiniz

4- Acı ve bazı baharatlar kişiden kişiye göre değişmekle birlikte iştah açıcı etkinliğe sahip olabileceğinden beslenmenize ekleyebilirsiniz

5- Su ve madensuyu tüketimine özen gösterebilirsiniz

6- Sağlıklı ve lezzetli kurabiyeleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz

Tabii bu durumun tam tersi bir şekilde, stres anında iştahı açılan ve kilo almaya başlayan taraftaysanız bunun nedeni: yüksek kalorili bir yiyecek sonrasında beyinde serotonin, dopamin gibi kimyasalların hızlı bir şekilde salgılanmasını sağlarsınız. Bu da anlık rahatlama ve duyguyla baş edebilme durumunuzu sağlar. Bu sebeple de sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu durumu yaşanız da normal olduğu için bir süre kendinize baskı yapmadan duygularınızı yaşamanızda fayda var. Fakat uzun sürelere yayılıyorsa ve kilo almaya başladıysanız önlem alabilirsiniz. Yapmanız gerekenler:

1- Proteinli ve posası yüksek besinler tercih edin (yumurta, sebze, et, tavuk, peynir, balık vb.)

2- Su tüketiminizi arttırın (beyindeki açlık merkezi ile susuzluk merkezi aynı noktadadır. Bu sebeple kendinizi aç hissettiğinizde uzun süredir susuz kalmış olabilirsiniz. Bir bardak su içerek bunu ölçebilir ve bu sayede de su tüketiminizi arttırabilirsiniz.)

3- Yemekleri uzun süre çiğneyin. Tokluk hissi lokmaları yuttuktan 15-20 dakika sonra beynimize gitmektedir. Bu sebeple hızlı yemek tokluk hissini baskılayıp, geciktireceği için daha fazla yemek yemeğe ve iştah artmasına sebep olabilmektedir

4- Basit karbonhidrata yönelmek yerine kompleks karbonhidrata yönelin (beyaz ekmek yerine, çavdar ekmek gibi vb.)

5- Öğünlerinizi kendiniz hazırlayın ve daha renkli, keyifli tarifler yapmaya özen gösterin

6- Protein değeri yüksek ara öğünler yapmaya özen gösterin (ceviz, badem, süt, yoğurt, peynir, kefir vb.)

Kendinize çok iyi bakın. İyileşelim ki, iyileştirelim. Sevgiyle...