İnternette oyun oynarken dolandırılmayın!

Pandemi ile tüm dengelerin değiştiği günümüz dünyasında internet kullanımının hat safhaya yükselmesi ve buna bağlı olarak çocuk ve genç nesil kullanıcılarının kendilerine yeni bir alan açtığı sosyal medya mecraları içerisinde hareket imkânı sağlayan kötü niyetli kişi ya da kişilerce oluşturulan sahte hesaplar üzerinden sözde oyunlar oynanarak, bu oyunlardaki karakterlerin alınıp satılması, hediye edilmesi gibi kurgulanan işlemlerle kişiler dolandırılarak mağdur edilmektedir.

Dolandırıcılık nasıl yapılmaktadır?

Dolandırıcılık dünyanın en büyük sosyal medya mecralarından birisi olan ve yaptığı yayınlar ile gençlerin büyük ilgi ve dikkatini çeken twitch ve benzeri sosyal medya mecralarında oyun oynayan kişiler üzerinden milyonlarca doları bulan miktarlarda haksız kazançlar sağlanmaya çalışılmıştır.  

Öncelikle ilk aşamada dolandırıcılar bu mecrada oyun oynayan kişilere ulaşıp twitch’teki bağış sistemi vasıtasıyla oyuncuların hesaplarına belirli bir miktarın ulaşacağını, bunun bir kısmının yayıncıya kazanç olarak bırakılacağını, kalan kısmını ise kendisine kripto para olarak göndereceğine dair anlaşma yapmaktadır. Aynı zamanda dolandırıcılar oyuncuya bunu sahte izlenme yoluyla yapacağını söyleyerek, oyuncuyu da başkalarına etki eden kötü niyetli bir davranış olmadığını bunun sayesinde hem kendisinin hem de oyuncunun kazanacağına inandırmaktadırlar.

Bir başka durumda ise hiçbir zaman yüzünü göremeyeceğiniz, sahte isimlerle, sahte üyelikler açarak oyun sever kitleyi hedef alan bu dolandırıcılar, oyunların konuşulduğu forum sitelerinde, oyunlardaki karakterlerin-emtiaların kendilerine hediye olarak geldiğini, bunlara ihtiyaçları olmadığını, isteyene uygun bir fiyata satabileceğini söyleyerek dolandırıcılık eyleminin bir diğer aşamasına geçmektedirler.

Daha uygun fiyata karakter-emtia aldığını düşünerek tuzağa düşen kişilerin gönderdiği bu paralar ise hiçbir şekilde dolandırıcıların hesap numarası olmayıp sahte izlenme sebebiyle kazandığını düşünen oyuncunun hesabına geçmektedir. Bunun sonrasında ise dolandırıcılar bu paraları oyunculardan kripto paraya çevirmelerini isteyerek kendilerine haksız kazanç sağlamakta aynı zamanda sanal yolla yapılan bu dolandırıcılığın takibini de zorlaştırmaktadır.

Öyle ki, oyuncular yaptıkları bu işin takibini daha da zorlaştırmak adına sahibi yurt dışı asıllı olan çalıntı kredi kartlarını kullanarak bu işi üst boyuta taşımışlardır. Dolandırıcıların buradaki amaçları da çalıntı olan bir kredi kartının 50 – 60 kişi tarafından kullanılmasıyla hesap hareketlerinin takibini daha da zorlaştırmak olmuştur. 

Adli süreç 

Bu olaylar silsilesinden sonra ise dolandırıldığını anlayan mağdurlar kendilerine ulaşan bu kişiyle iletişime geçmek istediklerinde dolandırıcılar çoktan bu hesapları silmiş olup hiçbir şekilde bu kişilere ulaşılamamaktadır. Dolayısıyla bu insanların Cumhuriyet Savcılığına başvuruları halinde şikâyet edebileceği bir kimse olarak karşılarına yine aynı kişiler tarafından dolandırılan gençler çıkmaktadır. Çoğu zaman aynı suçun bir diğer mağduru olan bu gençler, mağdur olduğu bu suçtan dolayı ceza almaktadır.

Ne yapılmalı? 

Öncelikle dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir yerine yapılan bu kara para aklama ile kişilerin bir günde fahiş miktarlarda para kazandığı görülen durumlarda, dolandırılan her iki taraf da olmamanız için öncelikle sosyal medya üzerindeki bu platformlarda çok dikkatli olunmalı aynı zamanda kart bilgilerinin de kimseyle paylaşılmaması gerekmektedir.  

Sanal kart güvenli mi? 

Bunlarla birlikte kişilerin kredi kartı bilgilerinin başkalarının eline geçmemesi için sanal kart kullanmaları güvenlik açısından fayda sağlayacaktır. Sanal banka kartı kullanmak için kredi kartınızı kullandığınız bankanın telefonunuzdan internet bankacılığına girerek bunu oluşturabilir ve aynı şekilde kredi kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.