İzmir fayı nereden geçiyor? İzmir bölgesinde kaç aktif fay var? İzmir’de deprem olacak mı?

Yaşanan depremlerin ardından Türkiye’deki fay hatları ile olası depremler gündemde. Deprem uzmanları, Marmara depremi, Yedisu depremi ve İzmir depremleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Prof. Dr. Naci Görür’ün, "İzmir fayı ciddi bir fay, 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir. O bölge zayıf zemin" açıklaması, İzmir fayı ve İzmir’de riskli olan yerleri gündeme getirdi. Peki, İzmir fayı nereden geçiyor? İzmir bölgesinde kaç aktif fay var? İzmir’de deprem olacak mı? İşte detaylar…

İzmir fayı nereden geçiyor? İzmir bölgesinde kaç aktif fay var? İzmir’de deprem olacak mı?

Yaşanan depremlerle birlikte, Türkiye’de yaşanabilecek olası büyük deprem ihtimali sıkça konuşuluyor. Yer bilimciler katıldıkları programlarda sık sık uyarılarda bulunurken, yerel yönetimler de deprem ile ilgili bulundukları yerlerde acil önlem almaya koyuldu.

İZMİR’DE DEPREM OLACAK MI?

Özellikle, İzmir ile ilgili uyarılar ise endişeye neden oluyor. . Prof. Dr. Naci Görür’ün, "İzmir fayı ciddi bir fay, 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir. O bölge zayıf zemin" açıklaması olası bir İzmir depremi ile ilgili kaygıyı daha da arttırdı. İzmir ve çevre illerinde yaşayanlar İzmir fayı ile ilgili detayları araştırıyor.

İZMİR BÖLGESİNDE KAÇ AKTİF FAY VAR?

Prof. Dr. Naci Görür, “İzmir Körfez de büyük bir fay var. İzmir fayı ciddi bir fay ve 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir. Nitekim, Körfez alanı 70 kilometre olmasına rağmen 117 kişi hayatını kaybetti. O bölge zayıf zemin. İzmir bölgesinde yaklaşık 12-13 tane aktif fay var.”

İzmir fayı nereden geçiyor? İzmir bölgesinde kaç aktif fay var? İzmir’de deprem olacak mı? - Resim : 1

İZMİR FAYI NEREDEN GEÇİYOR?

Maden Tetkik Arama’nın (MTA) sitesinde Türkiye diri fay haritası yenilendi. Bu haritaya göre İzmir'deki fayların birçoğu şehrin merkezinden geçiyor. Konak ilçesinin Yeşiltepe Mahallesinin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda başlayan tek fay hattı, Yeşildere Caddesi'nin bitimine kadar devam ediyor. Fay hattı daha sonra Kahramanlar, Yenişehir ve Hilal mahallerinden geçiyor.

İzmir - Manisa yolundan başlayan fay hattı ise Evka3 mahallesinin üst bölgelerinden Kemalpaşa'ya kadar gidiyor. Ayrıca Bayraklı Emek Mahallesi'nde ise pek çok fay bulunuyor. Bu faylar, Bayraklı tüneli boyunca devam edip Bornova'nın Kızılay Mahallesi'nde bitiyor. İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde toplamda 13 diri fay hattı yer alıyor. Seferihisar açıklarından başlayan fay hattı; Hıdırlık, Ulamış, Bademler, Camikebir Mahallelerinden Güzelbahçe'ye devam ediyor. Seferihisar ilçesinin merkezinden başlayan diğer faylardan birkaçı Orhanlı, Gümüldür, Ürkmez Mahallelerine kadar devam ediyor. Deniz'e yakınlığıyla dikkat çeken Urla ilçesinde gene birden fazla fay hattı yer alıyor.

İzmir fayı nereden geçiyor? İzmir bölgesinde kaç aktif fay var? İzmir’de deprem olacak mı? - Resim : 2

Güzelbahçe'den devam eden üç fay hattı iç bölgelerden devam ederek Narlıdere Gaziler Parkı'na kadar uzanıyor. Buradan devam eden fay hattı İkinci İnönü, Çamtepe ve Atatürk Mahallesi'nden devam ederek Balçova ilçesine ulaşıyor.