Karbon elyaf yöntemi nedir? Karbon elyaf maliyeti nedir? İstanbul’da binalara Karbon elyaf (fiber) yöntemi mi uygulanacak?

Antakya'da karbon elyaf yöntemiyle güçlendirilen ve üç depremde de yıkılmayan binayı inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda 'karbon elyaf yöntemi" ile koruma sistemine geçileceğini söyledi. Peki Karbon elyaf yöntemi nedir, ne işe yarar? Karbon elyaf maliyeti nedir? İstanbul’da yıkılma tehlikesi olan binalara karbon elyaf yöntemi mi uygulanacak? Karbon elyaf yöntemiyle güçlendirme bedeli ne kadar? İBB Karbon el

Karbon elyaf yöntemi nedir? Karbon elyaf maliyeti nedir? İstanbul’da binalara Karbon elyaf (fiber) yöntemi mi uygulanacak?

Kahramanmaraş’taki iki deprem ile Hatay’da yaşanan büyük depremde de yıkılmayan binanın “karbon elyaf yöntemi” ile güçlendirildiği ortaya çıkmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da üç depremde yıkılmadan kalan binayı inceledi. İmamoğlu İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda 'karbon elyaf yöntemi" ile koruma sistemine geçileceğini söyledi.

KARBON ELYAF (FİBER) YÖNTEMİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Karbon elyaf, metallere oranla gerilmeye karşı çok daha sağlam ve hafif bir malzeme. Yüzde 95’ten fazlası karbon atomlarından oluşan insan saçından daha ince filamentler halinde hazırlanıyor.

Uygulanacak malzeme 3000, 6000, 12000, 24000 gibi sayıda değişen filamentten oluşan iplikler şeklinde üretiliyor.

Ardından bu iplikler dokunarak 1 mm’den daha ince kumaş haline getiriliyor.

Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten daha dayanıklı olarak biliniyor.

İplik yumuşaklığında olan lifler kolayca istenilen şekle getirilerek kolon, kiriş gibi uygulama yapılan yüzeylere epoksi reçine ile yapıştırılıyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği belirtiliyor.

İSTANBUL’DA TEHLİKELİ BİNALARA UYGULANACAK!

Antakya'da karbon elyaf yöntemiyle güçlendirilen binayı inceleyen İmamoğlu, "25 yıl kentsel dönüşüm açısından boşa harcandı. Bu hızla devam edilirse de 100 yılda ancak tamamlanabilir. O yüzden İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda insanlarımızı kaybetmemek için acilen karbon elyaf yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz." dedi.

KARBON ELYAF YÖNTEMİYLE GÜÇLENDİRME BEDELİ NE KADAR OLUR?

Güçlendirme bedelinin belediye tarafından ödeneceğini belirten İmamoğlu, "İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız.'' dedi. İmamoğlu, yeni projenin hafta sonu açıklanacağını sözlerine ekledi.