Kestane kebap yemesi sevap

Kış aylarının olmazsa olmazlarından kestane... Beni çocukluğuma götüren nadir yiyeceklerin başında geliyor, her ne kadar artık evlerimizde soba olmasa da kestane keyfimden ödün vermiyorum. Kestanelerin güzel pişmesi için bombeli tarafından çizmek ve öncesinde suda bekletmek gerekiyor.

Çizik atma olayına gelir isek çok derin olmamasına özen gösterin, kestaneleri beklettiğiniz suya çok az miktarda tuz eklemenizi tavsiye ederim, hem güzel ayrılıyor hem de çok daha güzel pişiyor, fırın yerine ise döküm tava kullandığınızda tadına doyum olmuyor... Tabi ki sadece lezzetli değil Kestane aynı zamanda oldukça besleyici ve faydalı bir besin...

Kestanenin yağ oranı düşük, C vitamini miktarı ise yüksek, günlük tüketeceğiniz bir avuç kestane günlük almanız gereken C vitamini oranının %35-40 ini karşılamaya yetiyor.

Dikkat etmeniz gereken ise kestane piştiği zaman ne yazık kı ısı nedeniyle bu oranı kaybetmeye başlıyor. Pişirirken C vitamini kaybını minumun değerlerde tutmak için kısa süreli ve en düşük ısılarda pişirmeniz gerekiyor veya özel kurutma dolapları kullanmak gerekiyor.

Kestane antioksidanlarca zengin, bu özelliğini içeride bulunan Gallik asit ve Ellagik aside borçlu. Ellagik asit anti oksidan kapatesinin yanında anti kanserojen özelliğe sahip.

Sindirim sistemi içinde oldukça faydalı olan Kestane bağrsaklarda dostu lif içeriğiyle zengin. Magnezyum ve potasyumca zengin olan kestane kalp damar sağlığınıza da dost.

Gluten içermeyen kestane çölyak hastaları veya benim gibi hayatından Gluteni çıkarmaya çalışanlar için mutfakların olmazsa olmazı. Yazımın başlarında size Kestanenin içeriğinde ki C vitamini ve diğer minaralleri kaybetmemesi için kurutma yönteminin kullanılması gerektiğinden bahsetmiştim. Hepimizin evinde ne yazık ki kurutma dolapları bulunmuyor işte tam bu noktada imdadımıza Sevgili Cansu Öztürk yetişiyor...

Aydın'nın dağ köylerinde yetişen kestaneleri toplayan Sevgili Cansu ve Çağdaş, kapalı sistem fırınlarda belirlenen düşük ısı ve sürede, vitamin, mineral ve Kestaneleri aroma kaybına uğratmadan kurutup sonrasında değirmenlerde öğüterek mutfaklarımıza kadar taşıyor. Sütlü tatlılarda, ekmek, makarna, kek yapımında Kestane ununu rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Bunun yanında Sevgili Cansu Kestane unuyla yeni taşınanlar veya glutensiz diğer unlarla yapabileceğiniz birbirinden farklı tarifleri de sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. İşlenmiş glutensiz unlar yerine her zaman doğal haliyle glutensiz unları tercih ediyorum. Kestane unu, nohut unu, kinoa unu, mısır unu, pirinç unu, kestane unu gibi ve mutfakla aranız iyi ise bu sağlıklı unlarla yapabileceklerinizin sınırı yok.

Benim de Naturelka sayfasından okuyup evde kolaylıkla yaptığım birkaç tarifi bu hafta sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizlerde tarifleri benim gibi yapar, aç kalmadan hafiflemenin, gluteni hayatınızda çıkardığınızda ruh halinizde ki değişimi, enerjinizi nasıl geri kazandığınızı, cildinizde ki değişimleri benimle paylaşırsınız...

KESTANE UNLU PANKEK

2 yemek kaşığı kestane unu
2 yumurta
1 tepeleme çay kaşığı hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı karbonat
1/2 muz

Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra pankeklerinizi pişirin. Üzerini arzu ettiğiniz gibi süsleyiniz. Benim favorim yerfıstığı ezmesi ve file badem...

NOHUT UNLU KRAKER

1 Yumurta
1 Su bardağı süt
2 Su bardağı nohut unu
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Biraz tuz
Biraz fesleğen
1/2 Çay kaşığı karbonat
Yumurta, süt ve zeytinyağını çırpın. Ardından un, karbonat, tuz ve fesleğeni de ekleyip karıştırın. Merdane ya da şişe yardımı ile açıp yağlı kağıt serili tepsinin üzerine serin. Bıçak yardımı ile keserek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.

KESTANE UNLU TAHİNLİ KEK

3 yumurta
1 su bardağı beyaz dut tozu
1 su bardağı inek sütü veya badem sütü
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kestane unu
1 tatlı kaşığı karbonat veya kabartma tozu

Üzeri için:

1 çay bardağı tahin.

Yumurta ve dut tozunu çırpın. Sütü ve yağı ekleyin çırpın. Kuru malzemeleri ekleyip karıştırın. Hamuru kek kalıbına dökün üzerine tahini gezdirin.

Hamuru karıştırıp üzerine 1 çay bardağı tahini gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 derecede 35-40 dakika pişirin.