Korona virüse karşı propolis ve arı ekmeği

Daha ülkemizde görülmedi ama komşularımıza kadar yayıldı. Kendi adıma yorum yapmam gerekirse tedirgin ve endişeliyim. Bireysel korunmanın önemli olduğunun savunanlarındanım, devletimiz gerekli önlemleri almış olmasına rağmen önceliğimiz kişisel hijyenimize ve bağışık sistemimize önem göstermemiz doğrultusunda.

Kritik soru ise ''Bizler kendimizi nasıl koruyacağız?'' Kimi kelle paça çorbası içilmesini önerirken kimi ise bol ev yapımı turşu tüketin diyor... Bu öneriler korona virüse karşı önlem olabilir mi? Bu tartışmaların içerisine dahil olmak istemememe rağmen gelen bilgilerden şunu anlayabiliyoruz ki güçlü bağışıklık sistemine sahip olanlar şanslı. Birçok hastalıktan korunmak için güçlü bağışıklık sistemine ve sağlıklı bağırsak florasına sahip olmamız gerekiyor. Probiyotik ve prebiyotiklerce zengin beslenmek önemli.

Benim güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bağırsak florası için önerim ise PROPOLİS VE ARI EKMEĞİ (PERGA)... Yunanca kökenli bir kelime olan propolis PRO (giriş, savunma) POLİS (şehir) anlamına gelmekte. Propolisin içeriğindeki vitamin ve mineraller bağışıklık sistemimizi güçlendirirken bizi hastalıklara karşı korur ve aynı zamanda hasta olduğumuzda ise iyileşme sürecini hızlandırır. Dünya'nın en geniş spektrumlu antibiyotik özelliğine sahip olan propolis aynı zamanda antibakteriyel, anti mikrobiyel ve antiviral özelliklere sahip. Genel olarak sıvı ekstraktlar kullanım kolaylığı sağlamakta ve 18 aylıktan itibaren çocuklarda ve yetişkinlerde tercihen günde iki defa tok karnına kişinin ağırlığının 1/10'u kadar suya damlatılarak tüketilmekte.

Bir diğer arı ürünü olan ARI EKMEĞİ yani PERGA'yı ise daha yeni duyuyor olabilirsiniz. Arıların topladıkları poleni kendi salgı ve enzimleriyle sindirip besin içeriğinin açığa çıkarıldığı fermente bir besin maddesidir. Faydalarından sıklıkla bahsettiğimiz arı poleninden daha zengin besin içeriğine sahiptir.

*Hücre yenileyici
*Hafızayı güçlendirici
*Sindirim sistemini düzenleyici
*Sinir sistemini güçlendirici
*Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri ile öne çıkmaktadır.

Yetişkinlerde sabah aksam 6'sar adet kullanılması önerilmektedir.

Arı ürünleri ile bağışıklığımızın kuvvetlendirilmesinin yanında kendi yaşam alanlarımızı da viruslerden arındırmak büyük önem taşıyor.Yaz-Kış evlerin ve işyerlerinin en az 15 dakika süre ile  havalandırılması nem oranının %35 ile %50 arasından tutulması önem taşıyor.Evlerinizde ve işyerlerinizde kullanmak üzere kendi anti bakyeriyel ve anti viral hava temizleyici spreylerinizi hazırlamanızda mümkün ve oldukça iyi bir koruma sağlıyor.

Ben çay ağacı uçucu yağı, nane uçucu yağı, biberiye uçucu yağı, citronella uçucu yağı, lavanta uçucu yağlarını bu tarz ürünler hazırlarken sıklıkla kullananlardanım. Sizler de evinizden eksik etmeyin derim. Geçtiğimiz günlerde Amerika seyahatinden dönen değerli hocam Fitoterapi uzmanı Dr.Buğra Buyrukçu ile sohbetimizde kendisinin ABD'de havalimanları, terminaller  ve metro havalandırmalarında palmarosa uçucu yağınının kullanıldığını gözlemlediğini bildirmesi üzerine ben de doğal reçetelerime bu güçlü antiviral ve antimikrobiyel yağı ekledim.
 
Korona virüse karşı hava temizleyici yağ karışımı

250 ml distile su veya lavanta suyu
30 damla lavanta uçucu yağı
30 damla palmarosa uçucu yağı
30 damla citronella uçucu yağı

Spreyli bir şişenin içerisinde tüm malzemeleri karıştırıp 3-4 saatte bir ortamınıza püskürtebilirsiniz.