Kripto para piyasalarında 'ponzi' vurgunu

Bu yolla binlerce vatandaşın kripto para borsalarındaki hesaplarına girilerek milyonlarca liralık vurgun yapıldı. Bu tuzaktan nasıl mı korunmalıyız gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

Geçmişten günümüze insanoğlu az üretip çok kazanmayı başarı sanmış ancak teşbihte hata olmasın ava giderken avlanmıştır. Hiçbir banka yahut kripto para servis sağlayıcısı size vermeyi taahhüt ettiği hizmeti sunarken gelir garantisi vermemektedir.

Kar vaadi ile yapılan dolandırıcılık işlemlerine karşı her zaman dikkatli olunması gerekmektedir. Kripto paralar için faiz, düzenli kar paylaşımı gibi vaatlerde bulunan kişi ya da kişilerce oluşturulan bu yapılar ponzi adı verilen dolandırıcılık yapılarıdır.  

Bu yapılar güven kazanmak için bir süre sizin hesabınızı çaldıklarını hissettirmeden daha çok para kazanmanıza neden olabilir ve sizlere ödeme de yapabilirler ve belirli bir tutar topladıktan sonra geride binlerce, on binlerce mağdur bırakarak ortadan kaybolurlar.  

Kripto Para Borsasında “ramazan ayı etkinliği”

Son dönemde ülkemizde yüz binleri geçen kullanıcı sayılarına ulaşan kripto para borsalarına servis sağlayan kurumlara ait internet sitelerinin birebir kopyası yapılarak sosyal medya hesaplarında gerçek firma isimlerine benzer olarak açılan sahte hesaplar üzerinden “ramazan ayı etkinliği” yahut “kuruluşumuzun yıldönümüne özel” şeklinde yalan bildiriler ile kullanıcıların dikkatini celp ederek uygulamaya bu reklam uzantıları üzerinden girişlerin yapılması sağlanmakta, daha çok para kazanacağını düşünen yatırımcının kullanıcı kimlik bilgisi ve şifresini sahte hesaplar üzerine yazan mağdurun hesabındaki tüm para hiç bilmediği başka hesaplara gönderilmektedir.  

Kullanıcıların sosyal medyada gezinirken önlerine gelen reklam içerikli metinlerin içine girerek işlem yapmamaları, bilinmeyen telefon numaralarından gelen çağrılara karşı uyanık olup kendilerinden kullanıcı adı ve şifre talep eden kimselere karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

Sosyal medya dolandırıcılığında “SPONSORLU” oyunu!

Kripto para borsalarında işlem yapan vatandaşların dikkatini çekmek adına %15 - %20 fazladan coin verdiğini söyleyen sahte hesapların sponsorlu olarak sosyal medya hesapları üzerinden akışta geldiği sırada vatandaşları tuzağa düşürdükleri tespit edildiğinden özellikle sponsorlu olarak görünen hesaplar üzerinden işlem yapılmaması gerekmektedir.

Hesabım çalındı ne yapmayalım?

Hesabınızın çalındığını ve sizin verdiğiniz talimatlar dışında coin alınıp satıldığını tespit etmeniz halinde derhal kripto para servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek hesabınız hakkında gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini bildiriniz.   

Ardından en yakın adli merciye (savcılık, emniyet) baş vurarak hesabınızda izniniz ve bilginiz dahilinde yapılmayan iş ve işlemler hakkında suç duyurusunda bulununuz.

Bilmediğiniz web sayfaları üzerinden ya da internette sponsorlu olarak karşınıza çıkan ekran ara yüzleri üzerine kullanıcı adınızı ve şifrenizi kesinlikle paylaşmayınız.

Ponzi dolandırıcılığı nedir?

Yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.

Tarihte bilinen ilk ponzi şeması, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu sistemi sayesinde kısa sürede 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj kârı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu kârlar nedeniyle sistem daha fazla sürdürülemeyerek kısa sürede çökmüştür.