Mis gibi sahlep zamanı! Tam bir afrodizyak deposu

Kış aylarının vazgeçilmez şifalı içeceği salep içmenin tam zamanı...

Salep, orchidaceae (orkide) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde ediliyor. Kurutulan orkide yumruları dövülerek toz haline getiriliyor ve bu şekilde toz salep elde ediliyor. Toz salepin fiyatı biraz yüksek ama bu sizin gözünüzü korkutmasın çünkü oladukça az kullanılıyor. 1 tatlı kaşığı salepten 4 kişilik içecek hazırlayabiliyorsunuz.

Bir çok faydası olan sahlebin şifasından faydalanmak için saf olanının tercih edilmesi gerekiyor. Hazır satılan saleplerde kıvam arttırıcı kimyasal maddeler, nişasta, şeker ve salep aroması bulunuyor. Bazı ürünlerin, içerisinde ise salep bulmak mümkün olmuyor. Salep alırken saf salep aldığınızdan emin olmanız gerekiyor.

Afrodizyak etkisi var

Salepin en önemli özelliklerinden biri güçlü afrodizyak etkiye sahip olmasıdır. Performansımızı arttırarak, fiziksel yorgunluğumuzu gidermeye destektir. Üst solumun yolu hastalıklarında, göğüs yumuşatıcı ve öksürük giderici olarak oldukça etkili sağlıklı, lezzetli bir içecek. Astım hastaları da sahlebi rahatlıkla tüketebilirler. Bağışıklık sistemize destek olan salep aynı zamanda bağırsak floramızında dostu, kabızlık ve şişkinlik sikayeti olanlar sahlebi alternatif olarak laktozsuz veya vegan sütlerle hazırlayabilirler, bu şekilde çok daha etkili olduğunu görecekler. Çok fazla bilinmeyen özelliklerinde biri de PMS sendromunu azaltması ve ağrılı adet görenlerde olumlu etkileri gözlemlemek mümkün...

MİDE DOSTU SALEP TARİFİ

1 fincan süt
1 çay kaşığı salep
5 gr nöbet şekeri
1 gr damla sakızı
Cezvenize süt, salep, dövülmüş nöbet şekerini alarak kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynamaya yakın dövülmüş damla sakızını ekleyin ve kaynadığında ocaktan alıp 1-2 dakika sahlebinizi dinlendirin. Günde 1-2 defa tüketebilirsiniz

AFRODİZYAK ETKİLİ SALEP TARİFİ

1 fincan süt
1 çay kaşığı salep
1 çay kaşığı maca tozu
2 damla vanilya özütü veya vanilya çubuk

Cezvenize süt ve sahlebi ekledikten sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın, kaynamaya yakın içerisine maca tozu ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın ve kaynayınca ocaktan alınız.

GELENEKSEL SALEP TARİFİ

1 lt süt
1 dolu tatlı kaşığı salep
servis için toz tarçın

1 lt süt ve toz sahlebinizi cezvenize alıp kısık ateşte tahta kaşık ile sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Elinizde ki salep %100 doğal salep ise kısa sürede kıvam alacaktır. Dibine tutmamasına lütfen dikkat edin. Kaynamaya başladığında ocaktan alabilirsiniz. Ben şeker asla eklemiyorum fakat siz arzu ederseniz ekleyebilirsiniz. Bardaklarınıza alıp üzerine toz tarçın ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Gelelim Hande usulu salep yapılışına;

2 büyük kahve fincanı süt
1 silme tatlı kaşığı salep
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1/2 çay kaşığı muskat rendelenmiş
2 damla vanilya özütü
üzeri için file badem ve toz tarçın

Vanilya özütü hariç tüm malzemeleri cezvenize alıp kısık ateşte tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın, kaynamasına yakın vanilya özütünüzü ekleyin, 1-2 taşım kaynadıktan sonra fincanlarınıza alıp üzerine toz badem ve toz tarçın ekleyin.

Umarım sizde benim gibi bu baharatlı tarifi seversiniz. Şimdiden afiyetler olsun...