Ne-O Hitler

Milli mücadele kahramanlarının destansı başarısıyla Sevr hiç yürürlüğe girmeden Lozan ile önümüze baktık. Ancak Almanlar Versay Antlaşmasının ağır şartlarıyla yaşamak zorunda kaldı.

Bu antlaşma Almanya’da ekonomik ve siyasi istikrarsızlığı beraberinde getirdi. Almanlar için Versay Antlaşması “ihanet” olarak kabul edildi. Bu karışık ortam milliyetçilik akımını hortlattı. Sonuç olarak Nazi Partisi iktidara geldi. Hitler’in siyasete ilgisi ve hırsının temelinde Versay Antlaşması olduğu söylenir. Almanlar Versay Antlaşmasıyla resmi olarak 20 yıl yaşadılar.

Hitler’in Polonya’yı işgali ile Versay Anlaşması bitti. Dünyanın en büyük devletleri Hitler’in Polonya işgalini görmezden geldi. Amerika, Avrupa’yı kendi başına bıraktı.  I. Dünya Savaşı yorgunu olan İngiltere ve Fransa gibi Avrupa devletleri ise dik duruş sergileyecek ekonomik ve askeri gücü bulamamıştı kendinde. Bu görmezden gelişin bedeli 60 ile 65 milyon arası insanın can kaybıyla ödendi.

Soğuk savaş Rus halkına çok ağır bedeller ödetti. Soğuk savaşta SSCB’nin yıkılış yıllarında Putin bir KGB ajanıydı. Ülkesinin nasıl eridiğini, soğuk savaşı nasıl kaybettiğini en iyi görenlerden biriydi. Rusya Federasyonu’nun ise kuruluşunda rol oynadı. Ülkesinin ekonomik sıkıntılarını çok yakından yaşadı.

Geldiğimiz noktada ise yine aynı film, aynı sahne. Ülkeler farklı, liderler bir uygulamanın güncellenmiş sürümü gibi. Amerika görmezden geliyor, Fransa ve İngiltere’nin yine takatı yok.

Çok büyük bir felakete gidiyoruz. Beş yıl sonra bugüne baktığımızda Ukrayna’nın gidişini, Polonya’nın işgali gibi anmayız umarım.