Polis "Ada"yla üç dakikada kapıda!

Teknolojik imkânları en üst düzey de kullanan Emniyet Genel Müdürlüğü çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Projeyle, korunan şahıslar olası bir tehdit durumunda tek tuşla yardım isteyebilecek. Minimum üç dakika içerisinde polis ekipleri olaya müdahale edecek.

Emniyet birimleri geçmiş yıllara oranla terör ve birçok suç oranını düşürdü. Hem şehirde hem de kırsalda yapılan çalışmalar sayesinde her geçen gün huzurlu bir Türkiye oluşmaya başladı. Ancak, su uyur, düşman uyumaz düşüncesiyle hareket eden Türk Polis Teşkilatı, her olasılığı değerlendirerek kendini sürekli yeniliyor.

Buna son örnek ise Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı’ndan geldi. Türkiye’deki huzurlu ortamı bozmak, sansasyonel eylemler için pusuda bekleyen içerdeki ve dışardaki hainlere imkân vermemek için çok önemli bir projeye daha imza attı. Devlet büyüklerinden siyasetçisine, iş insanından hâkim ve savcısına kadar hakkında tehdit tespiti olan kişiler koruma altına alınıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla hayata geçirilen ve büyük önem verdiği projenin adı “Acil Durum Alarmı.” Kısa adıyla ADA. İşte o projenin detayları:

KORUMA KARARI OLAN KİŞİLER KULLANABİLİYOR

ADA projesini sadece hakkında koruma kararı olan kişiler kullanabiliyor. Önce aplikasyon telefona indiriliyor. Korunan kişi o anda yanında koruması yoksa ve tehdit hissettiği anda ADA’nın tuşuna basıyor. Aynı anda, bu kişinin koruma kararı verildiği ilin, o an bulunduğu ilin koruma şubesine ve koruma daire başkanlığına konumuyla birlikte “yardım çağrısı” düşüyor.

Hemen en yakındaki ekipler bu kişinin yanına yönlendiriliyor. Eş zamanlı olarak ilgili şubeler de devreye sokuluyor. Emniyet minimum üç dakika içerisinde olay yerine gelerek korunan şahısla irtibata geçmiş oluyor.

OLASI TEHDİTE ÜÇ DAKİKADA MÜDAHALE

Üst düzey teknolojiyle emniyet, hem olaylara çok kısa sürede müdahale etmeyi hem de tehdit durumuna göre yakın korunan şahısların sayısını azaltmayı hedefliyor. Polis üç dakikayı aşmamakta kararlı. Çünkü zamanla yarışılıyor olabilir.

Projeye tepkiler olumlu. ADA aplikasyonuyla yardım isteyen korunan bazı kişiler, polisin hızla olaya müdahale etmesinden memnun.

Bu projede emniyet birimleri arasındaki koordinasyon en üst düzeyde kullanılıyor. Çünkü polis hata riskini en aza indirmekte kararlı.

Polis "Ada"yla üç dakikada kapıda! - Resim : 1