Türkiye'deki Suriyeliler - Ceren Akdağ ile Parantez (23.07.2019)

Ceren Akdağ ile Parantez programında İstanbul Valiliği'nin açıklamasının ardından başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında göçmen konumunda bulunan Suriyeliler'in durumu konuşuldu.

Avrupa için bir başarı hikayesi, Türkiye için soruna dönüştü. Avrupa'ya gitmelerine izin verilmeyen Suriyeliler, Türkiye'de kaldı. Şimdi istenmiyorlar. Peki ne olacak? Suriyeliler yeniden Avrupa yollarına mı düşecek, botlarla ölümüne denizleri aşmaya mı çalışacak? Uzmanlar tv100'de konuştu.

Sosyolog Zeynep Banu Dalaman Suriyeliler konusunu derinlemesine analiz ederken programa telefonla bağlanan Prof. Dr. Murat Erdoğan ise AB ile yapılan geri kabul anlaşmasıyla ilgili detayları anlattı.

Zeynep Banu Dalaman ise İstanbul Valiliği'nin yaptığı açıklamaların ardından İstanbul'daki kurallara uymayan göçmenlere nasıl ulaşılacağının muamma olduğunu söyledi. Birçok Suriyeli'nin barındıkları yerden dışarı bile çıkmadığı belirtilirken anketlerde yüzde 45.8 oranında Türk halkının Suriyeli komşu istemediği ortaya çıktı.

Dalaman, Ürdün ve Lübnan'a giden Suriyeliler için uyum sorunu olmadığını ve kültürlerinin çok benzer olduğunu Türkiye'de ise farklı bir kültür olduğunu ve iki kültürün çatışmasının yaşandığını ve ortaya nefretin çıktığını söyledi.

Dalaman Suriyeliler'in kendilerini Türkiye'de geçici olarak gördüğünü ve bir gün Suriye'ye dönmeyi beklediklerini bunun da uyum sorununu artırdığını belirtti.